Nou guardó
L'objecte d'aquest nou premi és promoure treballs de recerca que estudiïn qualsevol aspecte referit a la llengua catalana en relació amb Menorca per així generar nou coneixement en matèria lingüística o sociolingüística i fer-ne difusió entre la societat menorquina.
L'import del guardó són 2.000 euros donats per la família de Pere Melis Pons (Ciutadella, 1924-2005), reconegut mestre i pedagog que va escriure la secció «Espipollant» a MENORCA «Es Diari» durant més de 20 anys amb comentaris de paraules, dites i costums menorquins.
Per la seva banda, el treball premiat de Manent «Els noms populars de nivolats, boires i vents de Menorca» serà publicat l'any que ve per l'IME en format de llibre en paper.
Manent destaca la gran il·lusió de rebre aquest premi per l'afecte especial que té a Menorca a on acostuma a estiuejar des de fa uns dotze anys i per en Pere Melis Pons, a qui no va conèixer en persona però sí que coneixia la seva obra i va aconseguir els deu volums d'Espipollant remenant cel i terra en llibreries de vell.
Amant de la llengua catalana, les seves varietats dialectals i diverses parles d'arreu
Jordi Manent i Tomàs (Barcelona, 1977) és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona i ha exercit de traductor lingüístic, corrector de textos i professor de català. Tanmateix ha destacat públicament com a escriptor i activista cultural. Va heredar del seu pare Albert Manent i Segimon l'afició per l'estudi dialectal dels noms dels núvols, boires i vents, que inicià als anys 90 del segle passat parlant amb pagesos i pastors del Camp de Tarragona.
En Jordi Manent destaca que un 80 per cent d'aquests mots no està recollit en diccionaris.
5 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
A IME i a s'autor catala els importa UN PITO es DIALECTE MENORQUI. De fet, quant fan una conferencia per gent d'aqui procuren xerrar-mos con si fossin monjos de Montserrat. Relacionados amb es tema, ses dues paraUles que mes s'empren, ENNIVOLATS ( o anivolat ) i POLISCAR no surten. Plas, plas! Tot es fa per seguir COBRANT unes SUBVENCIONS injustificades i desmesurados i fer veure que fan una defensa dialectal que MAI han fet ni pensen fer els Quintanets de turno. Per cert, aquí avui ni POLISCA ni hi ha ENNIVOLATS, mentres que a sa seu MahonMenorca dels senyorets del IME ni '"fa plugim" ni hi ha "nuvuls o nivolats". Res mes.
@JoanPons: ENNIVOLAT lo que pronuncia tothon a Centro i Ponent. A es diccionari de nAlcover surt "anivolat" pero seguramente per un tema morfologic mes que léxico, i posa ben clar que aquesta paraula la va replegar des Migjorn, ont segurament talla en i fallen millor menorqui que jo i tu. Ah, i per imposicions, jo no en faig cap, ses teues i des teu apreciar IME i dony Pompeu Fabra, imposico brutal de barceloni a tot cristo i extintor de dialectes. Res mes.
ROQUETES: en el Cel roquetes, a la Terra bassetes.
@Tururu, tot el que no dius tu és una imposició enemiga? A Maó empram NIVOLAT com a substàntiu. Com deia Llull: “-Amable fill, ves per lo món e meravella’t!”
De "nivolat" res, senyorets. Aquí s'ha dit sempre "ENNIVOLAT", tant es substantiu com s'adjectiu, i de tota sa vida... No s'enten un recull de léxic menorqui que ja fica catalanades a sa paraula principal i mes emprada. .. Un exemple mes de sa porquería de feina de s'IME, ficant sempre catalanismes perque si, o per fer-se els "cults" i pedants, com els capellans amb ses seues biblies de Montserrat. Per cert, hi ha previsió de ENNIVOLATS ben NEGRES damunt sa seu de s'IME ( anacronicament a Mahon, "bona eleccio" ja qué es sa població -com tothon sap- amb manco percentatge de gent que ralla en menorqui). Res mes.