L’entorn de Punta Nati conté una gran quantitat d’elements etnològics, arquitectònics i arqueològics. | ARCHIVO

TW
2

Vint-i-cinc anys han passat ja d'ençà del naixement de la Societat Històrico-Arqueològica Martí i Bella. Fou el 26 de setembre de 1997 que l'associació quedà constituïda en el si del Cercle Artístic de Ciutadella, com una entitat centrada en tres eixos fonamentals, la divulgació, la investigació, i la protecció del patrimoni històric i cultural de Menorca. Un quart de segle que commemoraran amb diversos actes durant el mes de novembre, tot coincidint amb la vintena edició de les Jornades de Recerca Històrica de Menorca que organitza el mateix col·lectiu, i amb la concessió enguany del Premi Hispania Nostra, pel paper fonamental que ha tingut l'associació per la posada en valor i la salvaguarda del paisatge cultural de Punta Nati.

El Premi d'Hispania Nostra és la cirereta perfecta per a la celebració dels primers 25 anys de vida de la ‘Martí i Bella'. Així ho admetia ahir la presidenta de l'entitat, Carmela Sánchez, durant la presentació dels actes previstos, alguns dels quals s'organitzen amb la col·laboració de l'Ajuntament de Ciutadella.

Exposició i premi

Dues dècades i mitja donen per molt, i açò és el que es pretén mostrar en l'exposició que, des del 4 de novembre i fins a mitjans de gener, es podrà veure a la Sala del Roser. Servirà, apuntà Sánchez, «per exposar la trajectòria i posar èmfasi en el treball realitzat per un grup molt heterogeni de la societat civil», persones preocupades per la preservació del patrimoni cultural de l'Illa.

Un dia abans es col·locarà una placa en el futur mirador que es farà en l'entorn de Punta Nati, des d'on es podrà visualitzar, a través de visites guiades, la riquesa patrimonial que hi ha a la zona de Son Salomó i que s'ha aconseguit preservar en gran mesura, després d'haver negociat una reducció important del futur parc fotovoltaic que s'hi instal·larà.

Precisament, aquesta intensa lluita ha estat determinant per a la concessió del Premi Hispania Nostra per a la preservació del territori i el paisatge. Distinció que motivarà la celebració d'un acte a la seu de l'entitat, amb la presència de la presidenta d'Hispania Nostra, Araceli Pereda i responsables del Ministeri de Cultura.

Jornades de Recerca Històrica

Dues setmanes més tard se celebraran les XX Jornades de Recerca Històrica. Amb el títol de «Presència britànica a Menorca: llums i ombres al llarg d'un segle d'ocupació», s'endinsaran, des d'una perspectiva «diferent», en el que significà el trasllat de Ciutadella a Maó dels tribunals reials, que va fer efectiu el governador Richard Kane el 1722.