Aquest fet ha estat possible gràcies a la cessió en dipòsit que ha fet al Museu Juan Luis Ydoate, nét de Joan Flaquer i Fàbregues, aquest darrer notari de Maó de professió però molt implicat en el món cultural, especialment des del seu vessant d'arqueòleg i numismàtic.
IMPORTÀNCIA DE LA CESSIÓ
De fet, el conseller de Cultura i Educació, Miquel Àngel Maria, va explicar ahir que es tracta d'una de les «cessions sobre arqueologia de l'Illa més importants que ha rebut el Museu de Menorca en la seva història». De fet, la part més quantiosa d'aquesta col·lecció correspon a l'època prehistòrica menorquina, concretament, la talaiòtica i algunes mostres de la pretalaiòtica. També és destacable el material romà.
La col·lecció numismàtica mereix un comentari a part haguda compte que el llegat de Joan Flaquer conté més de 1.300 monedes, entre les quals es troben d'ibèriques, romanes, islàmiques i espanyoles referides als Áustries i Borbons. En aquesta secció també figuren monedes encunyades a Menorca durant la Guerra Civil i estrangeres, com per exemple, italianes, russes, franceses o otomanes.
A part del fet que la majoria del material procedeix de Menorca, el director insular de Cultura i Educació, Toni Ferrer, destaca la importància de comptar amb fitxes i documentació redactada pel propi Joan Flaquer en la que anotava la data i el lloc on es va trobar cada peça. «Aquesta previsió d'en Flaquer, normal en ell sent arqueòleg, ens ajudarà molt a analitzar el seu llegat i amb açò conèixer més el passat de Menorca», ha afirmat Febrer.
A més de la col·lecció arqueològica i numismàtica, el llegat de Joan Flaquer també inclou un important fons bibliogràfic, el qual serà inventariat properament pel personal tècnic del Museu de Menorca.
Precisament, durant la presentació en roda de premsa d'aquest llegat el propi Miquel Àngel Maria va trobar el títol universitari en Dret de Joan Ramis i Ramis. Es tracta d'un document expedit l'any 1767 en llatí.
Altres joies arqueològiques que figuren en aquest llegat són una daga de bronze fabricada al voltant del 1.500 a.C i quatre ganivets de sílex originaris de principis del segon mil·lenni. També hi ha pectorals de plom, i penjolls bicònics, entre d'altres.
7 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
en as paginas del menorcainfo leemos que la guardia civil se ha incautado de una ánfora romana expuesta en un hotel. PORQUE NO HACEN LO MISMO CON TODO ESE MATERIAL QUE NI SIQUIERA DEVUELVEN , solo dejan en depósito !!!!! hay alguno que pueda explicarlo ??? medimos con distinto rasero
En el video del CIMe. se han lucido. http://www.cime.es/Publicacions/llistat.aspx?tipo=02&LIAT=S&PORTADA=1Al donante le llaman Juan Luis Yodate Flaquet que poca seriedad.
Segurament "Alterego" no deixa de tenir part de raó. Però no té en compta que fa més de 70 anys, no hi havia regulació al respecte. Eren arqueòlegs aficionats, cercadors que xalàven anat als jaciments a excavar i descobrir tresors del passat. Desconec si era el cas de tota la col·lecció del Sr. Flaquer, perque també podria haver adquirit la col·lecció mitjançant la compra. Però el que és ben segur, són dues coses, que a l'anar a excavar devia malmetre l'estudi del nostre passat removent els estrats i l'altra és que el fet de donar-ho al Museu, posa en valor la importància del mateix i redimeix aquella vella afició per l'estudi públic enfornt al col·leccionisme privat. Gràcies família Flaquer!
He pensado lo mismo que alterego. Todo lo que está en los museos, suele ser por rapiña, expolio etc. pocas cosas son por compra Los museos arqueológicos de Londres están llenos de las piezas que se llevaron de Grecia, Egipto etc. En Barcelona hay muy buenos museos, al lado de la catedral hay uno medio a oscuras que es una preciosidad yo cada vez que lo veo me pregunto que buenos ladrones eran, pero sus herederos lo venden o lo ceden en lugar de pagar impuestos. Me pregunto ¿cuantas piezas están en casa particulares y solo la ven sus dueños? Compradas a los que las robaron y dentro de 200 años saldrán a la luz. O están en las cajas de seguridad de Suiza que han pagado el alquiler por adelantado para 100 años.
i los madrileños, que devuelvan lo que sean llevado y lo guardan sin que se pueda vel o consultar
Este señor descubrió personalmente muchos de los yacimientos talayóticos de Menorca y extrajo personalmente muchas de esas piezas, en una época en que la arqueología no estaba regulada como ahora y se hacía de forma privada, gracias a personas como el hoy sabemos algo más de nuestra historia, lo fácil siempre es criticar, y por cierto, no devuelve nada, lo cede en depósito al museo para su estudio y exposición.
o sea que el sr.Flaquer era un expoliador como la copa de un pino. O que alguien me explique como había llegado a obtener esas piezas.- guardándolas en lugar de llevarlas al museo o entregarlas al Estado menos mal que ahora lo devuelve