El director de l’IEB, Antoni Vera, amb la comissària de l’exposició, Magdalena Aguiló, els artistes Pascale Stauth i Claude Queyrel i la consellera insular de Cultura, Maruja Baíllo, van presentar ahir el muntatge. | Gemma Andreu

TW
1

L'esperit dels grans artistes Hans Hartung i Anna Eva Bergman, que entre 1932 i 1935 trobaren a Menorca el seu particular paradís, reviuen ara de la mà d'un projecte ben especial, «Els fantasmes de la cala» dels també artistes Claude Queyrel i Pascale Stauth. Una proposta inspirada en la relació que Hartung i Bergman van tenir amb la natura, el paisatge i amb tot el que compartiren a la casa estudi que ells mateixos aixecaren a Cala Tirant.

«Els fantasmes de la cala» és un projecte que té per objectiu reviure amb mirada contemporània la visita que el pintor franco-alemany i l'artista noruega van fer a Menorca. Una estada que segons la comissària de l'exposició, Magdalena Aguiló, s'hauria d'aprofitar amb un projecte museístic «perquè la gent conegui aquesta història, una fita important dins de la història contemporània».

Els 'sémaphors'
Claude Queyrel i Pascale Stauth han creat una espècie d'alfabet òptic a partir de signes relacionats amb el tema de la parella, com el cor, la lluna o l'espelma, entre d'altres. Uns símbols als que han donat forma amb plaques de colors de policarbonat, i que serveixen per crear diverses situacions, en carrers, paisatges o monuments. Va ser així com l'abril, durant la seva estada a l'Illa, els artistes van intercalar aquestes figures per crear noves històries i revisitar indrets que van veure passar Hartung i Bergman. Un d'aquests és la casa a Cala Tirant que avui s'aixeca exactament on els anys 30 la parella construí la seva, una edificació propietat d'Ana Zaforteza del Corral, qui la cedí per fer una recreació.