Tomeu Truyol i Maria Galetta s’intercanviaren donant veu als poemes i a la guiterra | Josep Bagur Gomila

TW
5

Els versos encisaren el pati de Santa Clara en una nit de reivindicació de la llengua i la cultura a través de la llibertat dels versos. Més de 200 persones es reuniren per fruir del Festival Poètic Versemblants, una trobada que celebrà la seva segona edició després de «l'èxit inesperat de la primera, que ens ha donat força per repetir el projecte». Xavier Juaneda, en nom del Moviment Actiu Ciutadellenc (MAC), l'entitat organitzadora, es referí al buit deixat per Illanvers «i no ens estranya perquè sense ajuda institucional no és fàcil organitzar un esdeveniment així. Lluny de victimismes ho hem pogut organitzar gràcies a la participació desinteressada dels poetes i l'ajuda de molts». Durant l'acte s'exhibí una pancarta per reclamar l'ús cultural de Can Saura, on l'organització volia muntar un concert en el marc de Versemblants «i no s'ha pogut fer perquè segueix tancat».

Les veus dels poetes

La primera part de la vetllada s'encetà amb les veus dels poetes amateurs, amb la intervenció de Yosune Arriarán, Macià Florit, Rosa Gornès, Xisca Morro i Xavier Juaneda. A continuació, els poetes menorquins consolidats recitaren poemes propis: Francesc Florit Nin, Bep Joan Casasnovas, Jordi Odrí i Tomeu Truyol, aquest últim amb l'acompanyament de la guitarra de Maria Galetta.

El plat fort arribà a la part final, amb la intervenció dels poetes convidats de Catalunya i Mallorca. Pau Vadell recità alguns poemes de «Sang cremada», el seu nou poemari que veurà la llum a l'octubre, i un poema d'un poeta de Gaza refugiat a Barcelona. Per la seva part, Josep Pedrals interpretà els versos del poemari «Exploradors, al poema!», que es publicarà aquest dimarts. La vetllada finaliztà amb l'actuació d'Enric Casasses, el mestre de la rapsòdia, que transportà el públic amb la seva llibertat interpretativa i el va fer gaudir amb la força i sensibilitat de la paraula.