Us presentem el projecte de mobilitat sostenible que al CP Sant Lluís hem desenvolupat durant tot aquest curs escolar. El títol de "Més enllà de la mobilitat sostenible" fa referència a que hem pogut descobrir que mitjançant aquest treball -que va començar com una proposta per conscienciar i canviar hàbits de mobilitat- hem aprofundit en altres aspectes a mesura que ens hi anàvem introduint. Aquest projecte és un treball amb implicació de tot el Centre (des d'ed. Infantil fins al tercer cicle). També s'hi han afegit la participació de les famílies i a la vegada hem rebut suport i ajuda de l'Ajuntament.
A la nostra escola som conscients de que ens cal anar construint col·lectivament una nova cultura de la sostenibilitat i que l'educació n'és un factor determinant i transcendental. I, és per aquest motiu que volem que els nostres alumnes participin en projectes reals i quotidians de transformació de conceptes i actituds... projectes que els apropin i ajudin a entendre la transcendència de la nostra acció damunt l' entorn natural.
Aquesta participació en projectes reals i quotidians de transformació és la tasca que la Comissió del Pla d'Ambientalització dur a terme, des de fa uns anys a la nostra escola.
Aquesta Comissió esdevé un eix vertebrador d'una llarga sèrie de continguts en el quals incidir al llarg de tota l'escolaritat, que ens ajudi a desenvolupar una gran quantitat d'objectius. I, ens permeti treballar amb els nostres alumnes dia a dia, en un context real temes relacionats amb la sostenibilitat i el respecte al nostre entorn.
I, arrel d'aquest plantejament durant el curs passat vam comprovar amb les dades d'una eco- auditoria que els alumnes anaven i venien en cotxe a l'escola (malgrat, molts d'ells vivien a prop). A partir d'aquí, ens vam plantejar com fer tot un treball dirigit cap a aconseguir que l'anar i venir a peu fos possible, segur, agradable i que tots en sapiguèssim la importància que tenia pel nostre entorn.
Quin efecte contaminant es produeix quan anem i venim en cotxe a l'escola?A totes les aules es van fer estudis reals d'emissions de quilograms de CO2. Cada alumne/a anava anotant d'on venia, com venia i quants quilos de CO2 emetia a l'atmòsfera, així vam obtenir el total de quilos emesos per aula. Cada grup, retallava i exposava a l'entrada devora el cotxe tots els seus núvols (aproximadament 350 kg!) -cada núvol simbolitza 1 kg de CO2 -.
Desprès de les jornades de "venir a peu" es faran uns càlculs aproximats i cada grup vindrà a "tatxar" els quilograms de CO2 que s'han estalviat deixant els cotxes als pàrquings, compartint cotxe o en venir a peu. (Calculem que poden oscil·lar entre 70-90 kg per dia!)
Com sabrem quants alumnes viuen enfora o a prop? Si venen en cotxe o a peu? Els agradaria venir a peu?Per respondre a tots aquest interrogants es van fer una sèrie d'enquestes, algunes dirigides a les famílies, altres als alumnes i al personal que treballa al centre.
El resultats van ser transformats en gràfiques per part de la Comissió d'Ambientalització (per poder donar una informació general a tothom) i a la vegada, alumnes de 2n i 3r cicle van fer un treball concret amb les dades i gràfiques de les seves pròpies aules.
Així vam saber que:
• La majoria d'alumnes viu dins el casc urbà, que quasi la meitat viu a Urbanitzacions o caserius i molt pocs viuen a altres pobles.
• Que un tant per cent alt d'alumnes -malgrat viure a prop- vénen en cotxe a l'escola.
• Que a tots, pares i alumnes els agradaria més venir caminant o en bici preparant i planificant els camins per "venir a peu a l'escola"...
A partir d'aquestes dades, els serveis tècnics de l'Ajuntament atenen la nostra sol·licitud de fer-nos un plànol real del poble allà on es detallin els punts més significatius pels alumnes: l'escola, el poliesportiu, molí de dalt, Ajuntament...
Cada alumne/a va dibuixar el trajecte que fa per anar i tornar, de color verd si venia a peu i de color vermell si ho feia en cotxe. Aquest plànol era treballat a l'aula, i tots/es anaven "buidant" a un plànol gros tots els trajectes. Es rallava i comentava, decidint i aportant idees per concretar els "camins" més adequats per anar i venir a peu. On visc jo, on viuen els meus companys, si fem aquest camí ens trobarem... El camí a fer va anar agafant vida i transmetia emocions.
Posteriorment, consensuant les propostes de cada grup-classe i amb la col·laboració de la Policia Municipal hem dissenyat el plànol amb els "7 camins possibles de venir a peu"... Cada un tenia un nombre, un color i un punt de partida. Va ser necessari deixar tot el voltant de l'edifici de l'escola i el carrer Pere Tudurí tancat al tràfic rodat durant la mitja hora abans de l'entrada i la sortida de l'escola per fer el camí segur i viable. La Policia Municipal estava vigilant en els punts més "conflictius" en quant a tràfic i les famílies voluntàriament que acompanyaven als seus fills/es anaven donant una "ullada" a tots els que anàvem a peu.
I... Finalment la jornada dels dies 17, 18, 19 i 20 de maig. I, ja arribat el dies de "venir a peu" vam poder comprovar com:
• Venir a peu és possible, segur, agradable i redueix emisions de CO2
• Que, a l'hora de venir hi havia una sensació de tranquil·litat i benestar, els vianants eren els que predominava als carrers i no els cotxes.
• Que, als alumnes els va agradar molt trobar-se amb companys i esperar-se per anar junts cap a l'escola.
• Que, a més a més d'aprendre i conscienciar-nos en temes mediambientals s'han treballats conceptes com gràfiques, enquestes, plànols, valors de consciència ciutadana...
Pel proper curs... Pel curs 2010-2011, ens agradaria treballar perquè aquests "camins escolars de venir a peu" siguin una realitat quotidiana.
Reconeixements i agraïments: Tot aquest projecte com podeu imaginar no seria possible sense la col·laboració, bona disposició i saber fer d'entitats i persones a les que volem fer arribar el nostre reconeixement i aprofitem aquest espai per enviar el nostre agraïment a tots els mestres de l'escola que han participat, a les famílies per la seva resposta, a l'Ajuntament (Regidora d'Educació, Cap de Policia Municipal, Servis Tècnics), i als nostres alumnes que en són els principals protagonistes.
Al CP Sant Lluís, més enllà de la mobilitat sostenible
Un projecte que hem desenvolupat durant tot aquest curs escolar implicant des d'Educació Infantil fins a tercer cicle, així com les famílies i el nostre Ajuntament
También en Menorca
- Fallecen seis personas, entre ellas cuatro menores, en un grave accidente de tráfico en Maó
- Los ocupantes en el asiento de atrás del accidente de Maó no llevaban puesto el cinturón de seguridad
- La UD Mahón suspende sus partidos este domingo tras el trágico accidente
- Maó y Sant Lluís decretan tres días de luto oficial por el accidente que ha costado la vida a seis de sus vecinos
- Ni Maria ni Joan: estos son los 25 nombres más populares de los bebés que nacen en Menorca
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.