TW
0

El passat 30 d'abril es va celebrar al claustre de l'IES Josep Miquel Guàrdia el I Concurs de Ponts organitzat pel departament de tecnologia del centre. Els alumnes que hi participaren van ser els que cursen Tecnologia Industrial I, de primer de batxillerat, i Mecànica, de segon de batxillerat.
L'objectiu del concurs era construir un pont a flexió amb pals de polo que aguantés el màxim pes possible, respectant unes bases prèviament establertes. Cada grup disposava d'un màxim de 200 pals i 125 grams de cola blanca; a partir d'aquests materials, cadascú havia de crear el seu propi disseny. Tant el procés d'investigació com la construcció del pont es van dur a terme fora hores lectives, tot i que prèviament el professor Joan Ameller els havia facilitat informació.
En primer lloc, els alumnes van cercar informació sobre càlculs d'estructures, dissenys de ponts, simulacions per ordinador mitjançant programes especialitzats... Seguidament, es va haver de planificar la construcció del pont tenint en compte el nombre de pals màxim, les mides establertes i el procés. Durant la construcció, es van haver d'anar resolent els problemes sorgits. Una volta finalitzades, es lliuraren les 8 maquetes participants al departament de Tecnologia i s'exposaren a l'entrada de l'institut durant una setmana.
Hi van participar 14 alumnes: Abdelhak el Hajoui, Ulises Bettens, Diego Robredo, Lluis Vergés, Ricard Olives, Alex Miraz, Alex Llambías, Adrián Cáceres, Carlos Piris, Judit Palliser, Ruben Mascaró, Auger Casasnovas, Javi Ayala i Miquel Piris.
La prova final del concurs es va dur a terme al claustre de l'Institut a l'hora del pati, on hi acudiren la majoria dels alumnes del centre. El pont guanyador, dissenyat per Adrián Cáceres i Carlos Piris, aguantà 142,17 Kg; la maqueta de Miquel Piris va quedar en segon lloc, resistint un pes de 104,78Kg; i en tercer lloc hi quedà el pont construït per Ruben Mascaró i Judit Palliser, que aguantà 91,09Kg.
Hem d'agrair la col·laboració econòmica de l'APIMA de l'Institut, del departament de Tecnologia i de l'empresa informàtica ICONO, que van obsequiar tots els participants amb diferents premis (un disc multimèdia de 500GB, dos mp4 i pen-drives per a la resta dels concursants).
En conclusió, els alumnes que hi participàrem creiem que ha estat una bona experiència, i que ens ha permès conèixer amb més detall com es fan projectes a nivell d'enginyeria. Esperem que l'any que ve la participació sigui major i que el nivell vagi augmentant any rere any.