TW
0

Un terratrèmol com el que va sacsejar Xile fa onze dies es produeix per un xoc entre les plaques tectòniques que conformen l'escorça terrestre. L'energia alliberada després del xoc és enorme; poden arribar a desplaçar-se centenars de quilòmetres de roques en molt poc espai. Aquest gran desplaçament pot afectar tant a la distribució de masses a la Terra, com a la seva velocitat de rotació.Sota aquestes premises, l'investigador de la NASA Richard Gross i el seu equip van elaborar uns càlculs teòrics per esbrinar en quina mesura ha variat la velocitat de rotació terrestre, que afecta la durada del nostre dia. Gross va quantificar en 1,26 microsegons –o el que és el mateix, 1,26 milionèsimes de segon- el temps que s'ha escurçat el nostre dia. És a dir, 0,00000126 segons de menys.
El que més va impactar la comunitat científica, tanmateix, van ser els càlculs de Gross pel que fa a la desviació de l'eix de figura de la Terra, que seria de 8 centímetres. L'eix de figura de la Terra és la línia a partir de la qual està equilibrada la massa del nostre planeta. Després del terratrèmol, i degut al desplaçament d'una quantitat de massa tan gran, la seva distribució sobre la superficie de la Terra canvia, i en conseqüència, l'eix de figura de la Terra modifica la seva posició, es desvia.
Evidentment, aquestes conseqüències no tenen major rellevància en el nostre dia a dia, dins de la vida quotidiana de la nostra Terra. Les variacions són imperceptibles, molt petites. De fet, aquest tipus de variacions han ocorregut sempre i seguiran passant amb normalitat.
Hi ha molts de fenòmens que poden arribar a modificar la posició de l'eix terrestre i la velocitat de rotació, com per exemple les marees o la pròpia atmosfera. L'any 2004, el terratrèmol que afectà l'illa de Sumatra i que fou responsable del major tsunami de la història del que en tinguem constància, ens va escurçar el dia quasi cinc vegades més que el terratrèmol de Xile. Parlam però de 0,0000068 segons en total.