TW
0

Segles abans de Crist, els habitants de les terres valencianes dels peus en deien 'peus' i de les mans 'mans'. Anomenaven, també, 'cames' a les cames. Quines coses, ben igual que ara ho deim nosaltres els menorquins.

Sembla que açò que acab d'escriure al paràgraf anterior es pot deduir de la petició que el mes passat el PP valencià va fer a l'executiu de la seva comunitat autonòmica: que el govern autonòmic exigís a la 'Real Academia de la Lengua' (RAE) que canviés en el seu diccionari la definició de 'valenciano', per tal de diferenciar el valencià del català. Quina persona mínimament culta ignora que la llengua parlada secularment a Catalunya és -tal com diuen els filòlegs i lingüistes de tot el món, entre ells els de la RAE- la mateixa que la parlada al País Valencià?

Tal com llegeixo a "La Vanguardia" d'avui (2/07/2013, pàg. 30), a la seva proposició el PP valencià afirmava que "la parla dels valencians, que parteix sens dubte de la més profunda prehistòria, s'escriu ja des del segle VI abans de Crist amb el llenguatge ibèric i, després de les aportacions successives a partir de les llengües fenícies, gregues i llatines, ha arribat als nostres dies en la forma en què la coneixem".

Al mateix exemplar de "La Vanguardia" i a la mateixa pàgina, a l'article "L'Acadèmia Valenciana de la Llengua defensa la unitat de català i valencià", podem llegir: "L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), màxim òrgan normatiu de la Comunitat Valenciana, va presentar ahir a les Corts valencianes una declaració en la qual tomba tots els arguments del PP que pretenen remuntar l'origen del valencià a la "prehistòria", al segle VI a.C. No només això. L'AVL subratlla en el seu escrit la unitat de la llengua de catalans, valencians i balears."

És lamentable que amb intencions polítiques i de manera tan irresponsable es manipulin matèries com la filologia i la lingüística.

S'imaginen, lectors del "Menorca", que aquesta gent cínica s'atrevís a fer-ho amb les Matemàtiques. Quina la dirien? Que els triangles tenen cinc costats i les circumferències tenen més d'un centre? Que el doble de dos és tretze?

Sembla mentida. Quina vergonya!