TW
0

Un dels objectius primordials de la plataforma "el transport aeri ofega Menorca" és aconseguir un transport aeri eficient amb la Península, i sobretot assequible per a tothom, a fi d'atraure el progrés econòmic i social per les illes menors del nostre arxipèlag balear, doncs Mallorca ja gaudeix d'unes tarifes aèries que són de mitjana, la meitat que les seves germanes petites, a més d'estar dotada de moltes més connexions aèries.

Però no és l'únic objectiu, la plataforma també en té un altre molt clar, la de lligar la idea, o millor dit l'esperit de Comunitat Balear a unes connexions aèries entre illes, fàcils i accessibles. La nostra comunitat només serà una Comunitat real quan totes les seves illes, Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, estiguin connectades per un transport aeri que permeti una comunicació fluida entre elles i a preus raonables. No cal dir que això no passa en l'actualitat, avui en dia els trajectes entre illes són els més cars de tot l'Estat. I això que aquests trajectes estan sotmesos a una llei de declaració d'Obligació de Servei Públic, que se suposa que hauria de vetllar per uns preus raonables. A l'abril del 2008, per Ordre del Ministeri de Foment, les tarifes màximes van passar de 85 a 102.5 euros els trajectes entre Mallorca i Menorca, i entre Mallorca i Eivissa. Realment unes tarifes desorbitades, i encara que siguin les màximes, les tarifes mitjanes només són uns 20 euros més barates, tarifes que segueixen sent clarament incompatibles amb l'esperit comunitari que pretén el lema "4 illes. un país", i que se suposa que és el que ens hauria d'infondre a tots.

Mallorca, més que una illa, podríem dir que és un continent, doncs disposa de pràcticament tots els serveis imprescindibles avui en dia: grans hospitals, universitat, l'administració autonòmica, el Parlament, Pavelló de Congressos, etc. etc. i a més, entre altres meravelles, té la magnífica serra de Tramuntana. Les germanes menors necessitem de la germana gran, necessitem dels seus serveis dels què ella sí està dotada, i també necessitem visitar i gaudir de la bellesa de la germana gran. Volem pensar que la germana gran també està interessada en conèixer les germanes petites, encara que només sigui per gaudir de les seves festes, la de Sant Joan, per exemple. És obvi que les tarifes actuals no fomenten precisament aquest esperit de Comunitat que persegueix el lema conegut per tots.

No hi ha dubte que una televisió autonòmica pot afavorir també aquesta coneixença mútua, encara que no sigui el mateix l'experiència directa que a través d'una pantalla, i tampoc fa falta donar xifres concretes de quotes d'audiència, per constatar l'interès que mostrem unes illes per les altres, però ens preguntem si amb els pressupostos actuals que consumeix Ib3 es podria costejar un servei aeri a les illes Balears que fos assequible per a tothom. Hi ha estudis que asseguren que només amb la meitat d'aquest pressupost en tindríem prou, i tots els habitant de les Balears podríem fer país saltant fàcilment d'una illa a l'altra, de veritat i no per una pantalla.

No estem advocant per aquesta solució en concret. Només pretenem indicar que hi ha altres fórmules per fomentar l'esperit comunitari, estem parlant d'unes bones i assequibles connexions entre illes, si aquest fos l'objectiu. I que l'actual sistema no serveix, al menys que l'actual declaració d'Obligació de Servei Públic fixés clarament i per sempre preus raonables entre illes. Tot és una qüestió de voluntat política.