TW
0

Nadal ja és més a prop. Avui he estat de compra. He anat a comprar una prestatgeria especial, quatre posts que es munten soles i que surten tirades de preu. Necessitava la prestatgeria amb urgència, fins i tot m'hauria anat bé un classificador. Necessitava el moble, ja no podíem passar sense ell. No sé encara on el posarem, perquè el seu ús és temporal i acabarà amb l'any nou. Amb el temps serà com l'arbre de plàstic o les figures de pastors del betlem. Dia 10 de desembre ho treurem tot de la capsa que posa "Nadal" i dia 7 de gener ho tornarem enfonyar.

Necessitàvem la prestatgeria, ja no podíem més, teníem la casa envaïda de catàlegs: en el bany, a la cuina, a la sala d'estar, a l'habitació de les filletes, sota el coixí del nostre llit, dins les senalles, al seient del cotxe. No és un cas únic, crec que és una preocupació general. En el món actual s'imposa la necessitat: comprar una prestatgeria per ordenar i deixar a mà el caramull de catàlegs que han arribat d'ençà el desembre. El catàleg arriba normalment encartat en el diari, és una sorpresa. En ocasions ens ha arribat de més lluny, amb el carter. El catàleg ens informa del producte nadalenc. A casa han arribat set catàlegs de jocs diversos, en molts casos els mateixos. Han arribat cinc catàlegs d'aparells electrodomèstics, on domina la televisió de pantalla plana 3D. Hem rebut tres opuscles amb ofertes d'informàtica, totes plenes d'ofertes. No hi han faltat llibres sobre productes de bricolatge, sobre viatges. Potser haurem de contractar una auxiliar administratiu per hores i, com passa a alguns Ajuntaments, la farem fer d'arxivera perquè doni ordre científic a tant de paper.

Amb una mitjana de 30 pàgines a tot color per cada catàleg i un nombre aproximat de 30 revistes en un mes, ens dóna un total de 90 pàgines. Si acceptem que la distribució mitjana de diaris és de 10.000, estarem parlant d'un total de 900.000 fulls que aniran directament a Milà. Això només a Menorca. Pensem-ho pel conjunt d'Espanya, per Europa, en general, pensem-ho per la nostra societat dels excessos. Algú ens sabria dir quants arbres s'han tallat per fer els catàlegs nadalencs que s'han repartit a Menorca? Aquests dies se celebrava a Cancun l'enèsima cimera mundial per fer front al canvi climàtic.