TW
0

Fa pocs dies, el Ple de l'Ajuntament d'Alaior va aprovar, amb els vots del PSOE i Esquerra de Menorca-IU, els primers tràmits per a instal·lar una planta fotovoltaica dalt l'escola Mestre Duran. Serà la regidoria de Cultura i Educació la que portarà el seguiment de la qüestió. No puc dir quan serà una realitat i no voldria equivocar-me donant una data de referència.

Els tràmits administratius són llargs i sempre dependrà de l'interès que els inversors puguin tenir en la matèria. Fa uns anys, l'embranzida era major. Avui, la demanda d'energia renovable continua essent alta, el discurs polític en foment d'aquesta mena d'energia continua essent positiu, però les primes a la producció ja no són les que eren fa uns anys. És possible que fins que l'expedient no estigui a punt, hagin sortit noves convocatòries del Govern per a l'impuls d'aquestes energies.

Perquè el lector ho sàpiga: no serà l'Ajuntament que muntarà una planta d'energia solar dalt el terrat de l'escola nova, no, el que fa l'Ajuntament és posar a disposició dels possibles inversors interessats el terrat de l'escola nova perquè sigui la iniciativa privada que posi en marxa l'acció. En algun moment ens havíem plantejat que fos una inversió municipal, però no estan els temps per a això.

He de dir, que la primera finalitat no és la del lucre municipal, ni de bon tros. La finalitat principal és doble: a) fomentar la creació de plantes d'energia neta; b) vincular la idea de l'espai escolar com un espai de generació d'aquest tipus d'energia renovable. ¿Quina millor demostració per als alumnes que la seva escola sigui un focus de creació d'energia no contaminant?

L'estudi de viabilitat que han realitzat els tècnics municipals arriba a la conclusió que la inversió sortirà rendible. Ara es quantifica en uns 380.000 euros, i en un horitzó de trenta anys generarà guanys econòmics amb uns ingressos anuals calculats en 25.000 euros. Les condicions de l'edifici ho fan possible. Hi ha uns 800 metres quadrats de superfície útil, en la qual es podran instal·lar unes 280 plaques que podran arribar a una producció anual de 86.000 KWh. Aquesta producció suposa evitar l'emissió anual de 70.438 Kg de CO2 a l'atmosfera.

És clar que és un petit detall, però la suma d'aquests petits detalls pot arribar a ser important.