TW

A finals del mes de març de l'any passat, ara fa un any, la propietat del lloc de Binigaus Nou, amb l'excusa que la Conselleria de Cultura del Consell Insular de Menorca els diu que tanquin l'accés al Galliner de Madona, un monument en mal estat de conservació i en perill d'esfondrament, tanquen el Camí de Binigaus, un camí públic al nostre entendre o al manco amb clars indicis de ser-ho.

Actualment ningú discuteix l'importància dels antics camins públics, tot i que molts han perdut la seva funció original, ara ens permeten fer-hi activitats educatives, socials, esportives, culturals, naturals, ... tan pels menorquins com pels visitants.

A la Coordinadora de Camins de Menorca que lluita per la recuperació d'antics camins públics no podem comprendre que es tanqui un camí, amb clars indicis de ser públic, i les institucions públiques no facin tot el necessari per clarificar la seva titularitat. Un camí que sempre havia estat obert, i tothom el considerava públic, que es gestionava i regulava el seu ús, pensàvem, per part de l'Ajuntament des Migjorn Gran amb l'acord i col·laboració de la propietat del lloc de Binigaus Nou, però la realitat ha estat una altra i ben diferent.

Durant tot aquest any hem recollit informació i documentació històrica que ve a demostrar la titularitat pública del camí. Ho hem mostrat, entregat i argumentat al Consell Insular de Menorca i a l'Ajuntament des Migjorn Gran, i cap dels dos ho acaben de veure clar. Ha passat un any sense una actuació clara i decidida per clarificar la titularitat pública del Camí de Binigaus.

La proposta que feim des de la Coordinadora de Camins de Menorca és que un professional qualificat faci un informe jurídic, un dictamen pericial, que fins i tot pugués ser emprat judicialment, per clarificar la titularitat.

L'Ajuntament, que si es demostra que és públic seria el seu titular, ha agafat consciencia del problema i està disposat a clarificar la titularitat del Camí de Binigaus, contractant un estudi jurídic per llavors actuar en conseqüència.

Al cap d'un any esteim a aquest punt, una primera passa molt important, reconèixer que hi ha un problema i voler-lo aclarir. Per aquest motiu volem mostrar a tota Menorca, en especial a la gent des Migjorn Gran, la importància dels antics camins públics i la documentació històrica que ens fa creure que el Camí de Binigaus és un camí públic. Sobretot la declaració de Camí Veïnal l'any 1913, nom que s'emprava per herència d'un Reial Decret de 1848 per fer referència als camins públics, per part de l'Ajuntament des Mercadal a petició dels propietaris dels llocs de Binigaus Nou i Vell.

Vos convidam a participar a una xerrada-col·loqui, «Els camins tradicionals: El camí veïnal de Binigaus», divendres 27 de març a les 20.30 hores al local de l'Associació Cultural i Recreativa des Migjorn Gran.

Veniu, escoltau, demanau, opinau, valorau tota l'informació i treieu la vostra conclusió.

La vostra presencia és important i necessària.

Tots junts feim camí.