Després de les notícies aparegudes en relació a la plaga del becut vermell de la palmera (Rhynchophorus ferrugineus) que afecta les espècies palmàcies de Menorca des de fa un parell de mesos, i donat que fa uns dies també s'ha detectat una palmera afectada per aquest insecte en el nostre municipi, li feim arribar, senyor batle des Mercadal, les següents reflexions.
A més dels danys, moltes vegades irreversibles, que aquesta plaga causa a les palmeres, situades tan a propietats privades com a zones urbanes dependents de les administracions públiques, hi ha un altre perill afegit. Aquest perforador també afecta el garballó (Chamaerops humilis) també conegut com a garbó, palma o palmito, l'única palmera autòctona que tenim a les Illes Balears i que està protegida per la llei. Com vostè sabrà, a la zona Nord del nostre municipi s'hi localitzen bastants exemplars molt ben conservats d'aquesta palmera, i encara que a Menorca de moment no es té constància que el garballó hagi estat atacat per aquest insecte, a Mallorca hi ha casos documentats d'aquest fet.
La Resolució num. 11442 de la Conselleria d'Agricultura i Pesca de 12 de maig de 2010 que estableix mesures per combatre la plaga del becut vermell de la palmera a les Illes Balears, entre altres coses diu:
«Els productors, comerciants i propietaris particulars de palmeres, així com les corporacions locals de les Illes Balears, hauran de vigilar la presència del Rhynchophorus ferrugineus a les palmeres produïdes, comercialitzades o plantades, i comunicaran a la Direcció General d'Agricultura la detecció de palmeres afectades per la plaga o amb símptomes sospitosos de la seva presència».
«Les corporacions locals col·laboraran en les activitats de prospecció en el seu municipi i en les de tala i destrucció de les parts afectades i de les palmeres irrecuperables, aportant els mitjans necessaris per a l'acompliment de les mesures fitosanitàries. També col·laboraran en les denúncies d'infraccions per l'incompliment de les mesures fitosanitàries obligatòries».
Creim que la gravetat del tema aconsella actuar amb urgència, ja que la dispersió de la plaga és molt ràpida. Tot i la difusió que estan fent el Govern Balear i el Consell Insular de Menorca, entenem que tots els esforços per controlar la plaga seran pocs, per la qual cosa pensam que l'Ajuntament des Mercadal també pot ajudar a afrontar aquest problema.
Per aquests motius li demanam que l'Ajuntament, dins de les seves possibilitats i d'acord amb la Resolució abans esmentada i els protocols d'actuació que recomana el Govern, faci un esforç per adoptar les mesures de vigilància i prevenció adequades per controlar les palmeres situades en els carrers, jardins i qualsevol zona de competència municipal, com per exemple la zona urbana de ses També li demanam que insti l'ens autonòmic Ports de les Illes Balears perquè prengui mesures per prevenir el contagi de les palmeres existents en el passeig marítim de Fornells, ja que és l'administració que té competències en aquest lloc.
A més, pensam que l'Ajuntament des Mercadal, aprofitant els seus mitjans habituals (pàgina web, facebook, comunicació porta a porta, etc.) pot ajudar a fer-ne difusió entre la població, per tal que les persones propietàries de jardins amb presència de palmeres susceptibles de ser afectades tenguin la màxima informació.
I per últim, feim una crida a tota la ciutadania perquè col·labori, facilitant qualsevol informació que pugui ser útil per combatre aquesta plaga.
Atentament
Marc Riera, Maribel Florit, Rosa Palliser i Damià Coll
Membre de la Junta Local de Fornells i Regidors del grup municipal de l'Entesa
Es Mercadal i Fornells
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.