Baleart era la fira per antonomàsia de la producció artesana de les Illes Balears. Funcionava des de feia un quart de segle i havia aconseguit estabilitzar-se i ser punt de referència per a la comercialització de la producció artesana.
Habitualment la col·laboració de l'administració era fonamental en la seva organització. De fet, era l'IDI qui l'organitzava i en sufragava bona part dels costs, entre els quals hi havia l'establiment de quotes diferenciades segons l'illa de provinença dels artesans per tal de pal·liar la situació de doble insularitat. Amb tot, era clar que enguany les coses havien de canviar, ja que la situació econòmica exigia la contenció de la despesa per part de l'administració.
Per açò, i atesa la voluntat mostrada inicialment des de la direcció general d'Economia i Empresa de continuar amb la fira, s'organitzà una comissió de treball per part dels artesans, amb l'encàrrec de reformular l'organització i el finançament de la fira, amb l'objectiu de fer-la econòmicament sostenible. La comissió va acabar amb un projecte de fira que costava uns 500€ per expositor, les despeses de la qual eren íntegrament pagades pels artesans.
Sorprenentment, una vegada fets els treballs, l'IDI canvia de criteri i es nega acceptar com a bo el projecte sortit de la comissió, al·legant que perjudicava la imatge de la fira, i imposa unes condicions que impliquen la seva reubicació (per pressions de l'Ajuntament de Palma, fent-la més inaccessible a l'accés peatonal) i la duplicació del cost per artesà (entre 800 i 1.028€).
Aquestes condicions, atesa la situació econòmica i la realitat de la professió, en la qual són majoria els petits tallers d'autònoms, van fer que molts artesans no poguessin assumir-ho, malgrat que a darrera hora el Consell Insular es comprometés a aportar ajuts per al desplaçament.
Per primera vegada en 25 anys, per tant, Baleart no es fa. I un sector productiu d'aquesta terra s'ha quedat sense una via important de comercialització... que estava disposat a pagar en la seva integritat!
Des de l'Associació d'Artesans de Menorca "Entremans" consideram que l'actuació del l'administració autonòmica ha estat de poc compromís amb el nostre sector empresarial, i se'ns fa difícil d'entendre que des de l'administració es posin traves a la celebració d'un model de fira que el sector està disposat a pagar en la seva integritat.
Per tot açò, reclamam obertament una rectificació per part del Govern de les Illes Balears i el compromís clar i ferm de promoure la celebració de Baleart en les properes edicions. Per desgràcia, enguany haurà estat la primera oportunitat perduda en 25 anys.
Entremans, Associació d'Artesans de Menorca
De pura raza
La Asociación Rociera Isla de Menorca ARIM, se presenta a lo grande en sociedad. Para ello no se le ha ocurrido mejor idea que celebrar en el Teatro Principal de Mahón, un gran evento en el que participarán (de pleno) las culturas menorquinas y andaluza, a las cuales los miembros de esta asociación no pueden ni deben renunciar y de las que, con orgullo, presume. El evento reunirá sobre el escenario a artistas menorquines y andaluces, unas veces alternándolo y en otras ocasiones compartiéndolo, para ello contamos con la más que reconocida soprano Maria Camps, las prestigiosas bailaoras hermanas Amapro y Paqui Ferrés, la grandiosa Joana Pons, la voz rotunda de Manolo Carrasco, los caballos hermosos de la yeguada Linares Ortiz y el alma y el empuje de todos los espectadores.
La unión de estas culturas quedará plasmada al cantar "copla" artistas menorquines y/o andaluces que pueden y saben hacerlo maravillosamente, pero que no suelen prodigarlo sobre un escenario, la sorpresa será de lo más agradable y servirá para agrandar la calidad artística de todos ellos.
La calidad de la música que los acompañará será de merecida altura: piano de cola, guitarra flamenca, contrabajo, percusión...
Las entras, ya a la venta, están al alcance de cualquier bolsillo, hemos querido enseñar y unir nuestras culturas, no recaudar. 12 euros en las taquillas del Teatro.
Tres caballos menorquines subirán al escenario y cautivarán al espectador con los requiebros y su baile queriendo conquistar el amor de las dos mujeres que bailarán con ellos, la música cautivará nuestros oídos, el baile cual flores al aire, impregnará nuestros sentidos y será un recuerdo imborrable que se unirá a las voces y cantes del resto de los artistas que allí están para nuestro deleite.
Las nueve de la noche del sábado 10 de diciembre de 2011 será una fecha y hora que quedará marcada en la memoria de los espectadores que acudan el Teatro.
Antonio Ruiz Carmona
presidente de ARIM, Asociación Rociera Isla de Menorca
Maó
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.