El doctor Vidal Sintas, els raigs X i la lluita contra la tuberculosi
L'investigador i biòleg català Josep Cuello Subirana és l'autor de la biografia del metge de Maó (1899-1950) que va innovar en alguns tractaments i que és el retrat d'una època
Simón Vidal, al centre, a l’hospital de Ciutadella amb el practicant Rafael Florit i una religiosa, sense identificar
Com a actiu doctor en biologia, Josep Cuello Subirana (Manresa, 1948) va ser convidat al Congrés de Metges i Biòlegs de llengua catalana al 2017, on presentà una ponència sobre els avanços i èxits del seu sogre, a qui mai va conèixer. D'aquella llavor floreix un llibre de més de 400 pàgines publicat a Menorca dins la Col·lecció Jamma, amb l'apassionant biografia del metge Simón Vidal Sintas, pioner en l'ús dels raigs X a Menorca per combatre la tuberculosi, malaltia que al final va acabar amb ell.
Simón Vidal Sintas (Maó, 1899-1950), nat a una família burgesa –el seu pare, Juan Vidal Olivar, va ser batle de Maó en diverses ocasions pel Partit Conservador–, va estudiar primària a La Salle i després batxillerat a Mallorca, intern. Estant a Barcelona com a universitari es va trobar amb la pandèmia de l'anomenada grip espanyola, que va causar desenes de milions de morts al món i obligà el jove Simón a tornar uns mesos a casa.
Facultatiu i docent pioner
El jove metge amb empenta, bona formació i recursos, va fer servir els llavors innovadors raigs X per combatre la tuberculosi realitzant, amb la seva visió, el delicat neumotórax artificial a molts menorquins. Un tractament mecànic, consistent en una punció entre les dues membranes que recobreixen els pulmons per insuflar aire i bloquejar el desenvolupament de la mortal malaltia pulmonar.
Va crear amb altres metges al 1933 la Clínica Menorca a Villa Luisa –avui una casa en runes al 168 del carrer Josep Anselm Clavé de Maó– i va ser el director; fou també professor d'infermeres als primers estudis superiors sanitaris de l'Illa; exercí com a metge a Maó, on passava consulta a casa dels seus pares al carrer Isabel II, i més tard, casat amb Joana Andreu Orfila, que el va sobreviure fins el 2005, a la casa de la jove família al carrer San Fernando; també va ser un any metge des Castell i a més anava a Ciutadella un dia a la setmana on atenia al carrer de s'Arc.
Vidal va morí de tuberculosi –contagiat probablement a la guerra civil– amb 50 anys, deixant vídua i dues filles. La menor, de nou mesos, Antònia Maria, es casaria anys després amb qui descobreix, per a ella i per al públic, la figura d'aquest metge maonès pioner i lluitador.
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
miquel ferru
|
Hace un año
En la foto, el practicante anestesia por inhalación con un aparato Ombredanne como los que se exhiben en una sala del antiguo Hospital Militar en la isla del Rey
1 comentario
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
En la foto, el practicante anestesia por inhalación con un aparato Ombredanne como los que se exhiben en una sala del antiguo Hospital Militar en la isla del Rey