Les restes del refugi antiaeri de la Guerra Civil excavat al quarter de Santiago, a Maó, quedaran definitivament sepultades amb la construcció de la residència geriàtrica. Es tracta d'una galeria subterrània que ja va ser parcialment demolida amb l'ampliació de l'edifici militar el 1951. No obstant açò, la tinent d'Alcaldia de Cultura, Conxa Juanola, ha assegurat que aquest refugi quedarà perfectament documentat i al mateix geriàtric figurarà un text explicatiu sobre aquest bé patrimonial.
El catàleg dels túnels antiaeris de la Guerra Civil, que va ser presentat públicament el passat divendres a la Sala d'Audiències del Claustre del Carme, inclou una fitxa de la galeria que durant la guerra va ser excavada a la banda sud del primigeni quarter de Santiago. Posteriorment, el 1951 es va procedir a l'ampliació de les instal·lacions militars, amb l'enfront principal alineat al carrer, precisament a la zona on uns dotze d'anys abans s'havia construït el refugi. Aquestes obres d'ampliació ja van afectar de forma irreversible a dues terceres parts de la galeria subterrània.
La redacció del projecte de construcció de la residència geriàtrica de Maó, elaborat pel Govern balear i finançat per la UE a la zona on a finals de l'any passat es va esfondrar l'edifici militar ampliat fa uns seixanta anys, va topar amb l'existència d'un soterrani que s'havia utilitzat com a polvorí. Es tractava d'un tram del qual en el seu dia havia estat la galeria antiaèria que es va excavar per la defensa dels atacs de l'aviació italiana aliada del general Franco sobre la ciutat.
El treball de catalogació de les galeries antiaèries de la Guerra Civil a Maó, realitzat entre juliol de 2020 i setembre de 2021 per un equip d'historiadors i arqueòlegs mitjançant una beca concedida per l'Ajuntament, ha revelat que aquest soterrani formava part de la infraestructura de defensa construïda durant el conflicte bèl·lic, tot i que es tracta només d'un tram.
En aquest sentit, Conxa Juanola, ha assenyalat que la preservació d'aquest petit tram de la galeria representaria en l'actualitat un gran problema, perquè afectaria l'execució de les obres. «Paralitzar les obres d'un equipament sociosanitari molt necessari no només per Maó sinó per a tota l'Illa, donat que oferirà un servei insular, quan hi ha unes dues-centes persones en llista d'espera per gaudir d'una plaça geriàtrica, crearia un gran problema. A més, l'obra està finançada amb fons europeus», recorda Juanola.
La responsable de Cultura també assenyala que aquestes galeries subterrànies no tenen una protecció especial, «no són Béns d'Interès Cultural (BIC), per exemple», i que en el cas del quarter de Santiago ha estat «una situació sobrevinguda» en la que l'Ajuntament ha actuat com es fa en situacions similars. «Les restes d'aquest soterrani utilitzat com a polvorí han estat documentades amb l'elaboració de la corresponent fitxa i en aquest cas en el geriàtric també hi haurà la informació sobre aquest bé patrimonial», subratlla.
La nova residència geriàtrica de Maó comptarà amb 120 places per a persones majors dependents. Ocuparà una superfície de 6.803 metres quadrats, repartits en planta baixa, dues plantes pis i un aparcament.
9 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
Despues de que tenemos pocos tuneles o bien los tienen ocultos para que no se sepan donde estaban , van a destruir uno que como todo en aquella fechas se hacian a mano pico y pala , conservarlos es un deber del Ayuntamiento.
Me parece increíble, lo que han hecho. Estas cosas se deberian de castigar duramente. Sera por sitio para hacer una residencia.
me voy a repetir si en vez de ser el eq
Tanto odio que borran la història de los menorquínes que no les gusta??? Muy socialista. Luego pondremos plaquitas y homenajeamos a quien nos pueda aportar votos. Eso es cultura
Que asco de calle va a quedar, no me creo aún cuando paso que hayan hecho tal barbaridad. Sigue sin cuadrarme lo que han hecho. Los abuelos cuando vayan a ese edificio tan "bonito" que van ha hacer se piraran a sus casas. Que desgracia de Ayuntamiento. Los pisos VPO se los darán a los de fuera o a los necesitados de verdad? Los daran a dedo seguro.
Sra Juanola los bienes patrimoniales no se derriban. Se adapta o modifica el proyecto para conservarlo. Véase el disparate maximo q supone la sala Augusta, porque esa si que merece 4 planta de sótano en roca. El doble rasero de ayuntamientos y Consell en esta isla es vergonzoso. Hagan lo q les salga de……. Que poco criterio
No me lo puedo creer! destruir el trabajo de unas personas y la historia de Mahón! eso tendría que estar prohibido y no dejar que ahora unos, ahora otros cambien la historia y las construcciones. Me da mucha pena ver como Mahón y el resto de Menorca cambia sus calles y edificios para "modernizarse" y venga construir. Qué alivio el "quedarà perfectament documentat i al mateix geriàtric figurarà un text explicatiu sobre aquest bé patrimonial"! (Modo irónico, por supuesto).
Uno menos en el catálogo.