Les «Dotze hores de cançó improvisada» han duit a Maó prop d'un centenar d'oradors de les diferents modalitats que es practiquen arreu de les terres de parla catalana. Una cita que itinera cada any i que ha tornat a l'Illa sis anys després d'haver-se celebrat a Ferreries, tot demostrant que el món de la glosa gaudeix de bona salut.
Després de la conferència inaugural de divendres a càrrec de Joan López Casasnovas, l'activitat es va reprendre aquest dissabte dematí, amb una batucada i, al migdia, l'inici d'aquestes dotze hores de glosat, amb un acte a la Plaça Constitució.
La batlessa de la ciutat, Conxa Juanola, va donar la benvinguda als participants i a la seva homòloga de Badalona. I ho va fer amb una glosa: «(...) Ho voldria celebrar / sou gent amb molta agudesa / la paraula feis vibrar / i amb la rima feis vibrar (...)». Així mateix, la batlessa de Maó va destacar les coses en comú que tenen amb la ciutat barcelonina i amb «la nova manera de fer política que representa».
Durant la seva intervenció, Juanola va manifestar la satisfacció de Maó per reunir un col·lectiu que «treballa en la recuperació de les tradicions i, sobretot, de la tradició oral».
Des de l'associació organitzadora de la trobada, Soca de Mots, el seu president, Moisès Coll, va recordar que l'esdeveniment suposa reunir glosadors, però també exponents de les corrandes, els garrotins o les albades.
Després de l'acte matinal es va celebrar un dinar al Claustre del Carme, i després, es va fer un «correbars» per sis locals del centre que han volgut col·laborar amb l'encontre, i contribuint a un capvespre ben animat i ric de versos improvisats entre els assistents.
Ja el vespre, al Claustre del Carme s'hi va fer una torrada organitzada per l'Associació de Veïns Molí des Pla, que va donar pas a una mostra de glosat i, ja acabades les dotze hores d'improvisacions, a un concert al Bar Ars per acomiadar la trobada de la millor manera.
19 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
@a tots els que defensen el "menorquí" com a llengua, que no ho és, els recomanaría que primer aprenguin a escriurer-lo bé. El diccionari Borja-Moll es un bon llibre per ont començar.
Los mismos perroflautas de siempre
Vergonya sent de sa batlesa que te Mao
Iniciatives com aquesta fan recuperar sa fe en que sa cultura uneix a sa gent, per molt que en surtin dos o tres a criticar tot lo que es fa. Jo hi vaig assistir i m'ho vaig passar pipa!
¿cómo se ha financiado todo ésto? ¿se ha organizado con personal del ayuntamiento que pagamos todos? lo pregunto porque se aludió al despilfarro en cada actividad popular que generaba el anterior consistorio. Otras lindezas que se decían para esas actividades "eso es pan y circo" . No voy a decir la maldad de que ésto lo es tambien, pero se lo merecen. Por cierto doña Conxa ¿sabe usted que en un departamento municipal alguien se pasa de listillo? se rumorea que un responsable de un determinado departamento dijo a los funcionarios "os podeis ir media hora antes cada día a casa, pero no lo digais a nadie" si ésto es verdad ¿quien es esa persona que regala tan alegremente el tiempo que los funcionarios deben trabajar para los ciudadanos que pagamos? ¿ésto es una compra de votos encubierta?, investigue un poco doña Conxa en bien de los que pagamos sus sueldos.
Quines ganes d'entrar en polèmica política. Noms de carrers de Cadaqués està escrit amb l'article salat., així com algunes cales.
Canción más flaca de menorca
Per en Salat:No siguis ridícul diguent que "ara me n'adon que no he emprat l'article salat" com si antes de enviar lo escrit no haguesis pogut repassar lo que havies escrit. Estic convençut, vist s'odi a tot lo que comenci per "cat", que tú i molts com tú, vos estimarieu més que tothom xarres castellà.
Cada dia estic més convençut que ha fet més mal al menorquí l'ensenyament en català que en castellà. Les nostres particularitats lingüístiques es van desplaçant pel català estàndard. De fet ara me n'adon que no he emprat l'article salat.
I qui paga tot açò???