El xef i investigador gastronòmic Pep Pelfort, cuinant l’escabetx de raors i esclata-sangs amb productes menorquins de temporada | Javier Coll

TW
3

Els plats que ensaborim a la taula per Nadal cada vegada són més internacionals i amb productes arribats de qualsevol lloc del món. L'Associació Gastronòmica Fra Roger proposa recuperar la cuina de les nostres arrels culturals, elaborada amb productes locals i enriquida amb una visió del segle XXI. Dos dels seus xefs proposen dues receptes del receptari del segle XVIII de Fra Roger, reinterpretades amb un toc creatiu i d'avantguarda.

És el cas de la Salsa de Nadal, una proposta culinària antiga i arrelada a la nostra cultura, que el xef Miquel Mariano va cuinar a principis de desembre en una jornada gastronòmica. Segons Pep Pelfort, aquest plat, desaparegut a Menorca i que es manté viu a Eivissa, consisteix en un plat que inclou diferents tipus de carn i fruits secs, una recepta molt calòrica a la vegada que ostentosa a èpoques passades per celebrar la data assenyalada de Nadal. Pelfort recorda que antigament tenia més pes a nivell culinaria la Pasqua que el Nadal, un fenomen que avui dia és totalment contraposat.


Cuina creativa ben nostra

El xef Joan Bagur proposa per Nadal una versió de la recepta número 55 del llibre «Art de la Cuina» de Fra Roger: «Un porcell farcit». El cuiner la va elaborar en una memorable jornada gastronòmica celebrada el dissabte 3 de gener de 2015 a Sa Pedrera des Pujol. «És un plat de porcell cuinat a baixa temperatura, sense ossos, amb un farciment del propi porcell, formatge i ous … deliciós!», afirma Pep Pelfort.

Per la seva part, el propi Pep Pelfort proposa una combinació de mar i muntanya amb productes típicament menorquins que és a la vegada una adaptació de la recepta 125 de Fra Roger «Altre plat de peix ab escabetx ab lo peix frit», del segle XVIII, canviant el bonítol original pels raors i afegint esclata-sangs. Les receptes es poden consultar a la web de Fra Roger gastronomiamenorquina.com i al portal cegmenorca.org.