En l'acte d'ahir no tocava proclamació de Junta de Caixers i tanmateix el Saló Gòtic s'omplí de d'excaixers i cavallers de Sant Joan, amb les seves famílies, per assistir a l'homenatge pels 25 anys que enguany ha complert Sebastià Salort Bagur com a fabioler. Nascut el 1964 a Ciutadella, ocupa la plaça de funcionari com a notificador municipal d'ençà 1988, en el temps del batle Antoni Salvador, i com a tal va ser designat fabioler en el bienni 1990-91, que presidí Joan Squella Duque de Estrada.
Comptant l'actual, el fabioler ha servit a 13 Juntes de Caixers i amb la seva somereta ha guiat centenars i centenars de cavallers al llarg d'aquests 25 santjoans, pel que Sebastià Salort celebra les noces de plata amb les festes de Ciutadella.
La batlessa accidental, Francisca Marquès, que presidí el dimecres el primer ple després de la dimissió de José María de Sintas, va agrair a Sebastià Salort els anys de servei i l'obsequià, en nom de tot el poble, amb un gravat d'una figura d'un fabioler de l'artista Tomeu Sánchez.
Marquès va protagonitzar una breu intervenció en la que va fer una crida «a la implicació de tots, tant actuants com públic, per preservar les festes de Sant Joan». La batlessa accidental afirmà que «l'Ajuntament ha de liderar, per responsabilitat, les iniciatives encaminades a preservar la nostra història i tradició festiva i la seguretat de les persones». Francisca Marquès agraí el servei al fabioler, i el públic esclatà en aplaudiments. Finalitzat l'acte, Sebastià Salort rebé les espontànies mostres d'estima i felicitació de moltes de les persones reunides al Saló Gòtic, entre les quals hi havia excaixers, cavallers i caixers senyors, inclòs el cavaller degà, Rafel Torres, l'amo de Son Blanc.
L'acte solemne del Nou de Juliol comptà amb la presència de representants de la societat i cultura de Ciutadella, amb figures com Joan Pons i Matías Quetglas, autoritats d'altres municipis, consellers i diputats, el bisbe de Menorca, el director insular de l'Estat, i la consellera Joana M. Camps.
24 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
Senyor Joan Bagur, si te n'has d'enriure de colcú que s'equivoca al xerrar supòs que noltros també ens podem burlar de sa teva pèssima ortografia.
a l'escrit de "blanc i pou", l'amo de Son Blanc no és un caixer, sino cavaller... i homanatge, no li varen fer ja?
Enahorabona Sabasta per tots els 25 anys de dedicacio al fabiol i ben merescuts al meu veure. No escoltis critiques i a per 25 anys mes dat sa somereta tocant el grandios Tirurittttt. Igualmet potsat el cas tambe seria alegria por molt.s que caixers com l.amo de son blanc tambe fossin hometjats com li pertoca ja per els seus anys de caixer i com.la seva propia valentia per a dia d.avui a nes seus 90 anys encara tengui el sant coratge de sortir a la cualda....brint un aplauso cap a aquest senyor un exemple a seguir com caixer santjoaner.
Enhorabuena, Sebastià. Un merecidíííísimo homenaje. Eres un símbolo más de esa gran fiesta.
En Sebastià vos agradarà més o menys, però ningú com ella fa sonar es tambor i es fabiol. Respecte el tema de que cobri per ses festes, hem de recordar que quan és dalt sa somereta segueix essent un funcionari municipal. Te dret a cobrar. Si altres renuncien perquè volen, allà ells, però tenen tot es dret a cobrar perquè estan fent una feina per s'ajuntament. Salut
No s'entén el motiu de fer un homenatge al fabioler Sebastià Salord. 25 anys exercint aquesta funció amb el màxim protagonisme, quan el fabioler no hauria de tenir cap protagonisme per que no és més que el criat del Caixer Senyor. 25 anys en què molts protocols de les festes no els compleix (com arribar a Cas Caixer Senyor a demanar permís per començar el replec amb la gindola posada; deixar el Caixer Senyor en el seu palau i anar-se amb la gindola posada... quan en tots dos casos no hauria de portar-la posada en el seu cap). 25 anys cobrant hores extres (per practicar amb la somareta abans de la festa, per anar a la qualcada durant la festa, a més d'altres despeses, seues i de l'animal, que li suposa participar a la festa. 25 anys fent un servei dolent i car a Ciutadella.
Enveja cap aquest "personatge" cap ni una, Aquest senyor te la poca vergonya de fer-se el simpàtic per les festes i l'antipàtic la resta de l'any. Això a ca meua és tenir dues cares. Rebre un tribut per els 25 anys de dedicació... doncs hauria l'Ajuntament de lliurar tribut i gros a tots els pagesos que com a cavallers fan possible cada any Sant Joan. Després de fer feina tant si plou com si fa sol, cobrant una misèria per les grans hores al dia que fan, surten per les festes ben engalanats i amb un somris i orgull dalt el cavall que ningú suspita les penúries passades durant tot l'any per poder sobreviure. I no parlem de la despesa econòmica que suposa, vestit sempre impecable, buldrafes i flocs renovats cada any degut a les malifetes de la gent, cavalls, pienso, ferradures i un llarg etc que ningu aprecia. Vagi de part meva un tribut gran a tots els pagesos que fa 25 anys o més que surten a la qualcada per fer festa amb i per tota Ciutadella.
yo tambien llevo 25 años trabajando,,, como cada semana cobro me dicen que no me corresponde ningun merito,, eso es cuando uno lo hace x amor al arte ,,, como los cavallers
Si el notificador fa de fabioler, i n’hi ha varis que fan aquesta feina a l’Ajuntament, per què sempre fa de fabioler principal el mateix? I no tenim cap notificadora que ho vulgui fer?
Molts dels que aquí pontifiquen que si cobra o deixa de cobrar són també d'aquells que s'omplen sa boca quan diuen que "qualsevol ciutadallenc ho faria de franc i encara pagaria..." i després ells sa queden a sa barra des bar xumant enfora de la verdadera festa i que ses feines les facin els altres, només cal veure el petit grup dels que ho fan de franc que són els voluntaris de Sant Joan i ja veis que els podeu comptar amb poques mans. Anims Sebastià, un bon ciutadallenc és el que fa bé la seva feina i tu la hi fas de bé. Tot el demés són envejes i ganes de tocar els dellons. Si l'Ajuntament li ha volgut fer l'homenatge, ben fet està, no us fiqueu amb ell.