Intercanvi. Els experts van exposar la seva visió de la situació econòmica actual - Paco Sturla

TW
0

L'actual situació de restricció del crèdit per a empreses i particulars continuarà vigent fins que no es recuperi la confiança externa en l'economia espanyola i això no passarà fins que no es completi el sanejament i reestructuració del sistema financer, tot i que mentrestant, hi ha moltes mesures internes a prendre que hem de ser capaços de resoldre a nivell intern en aspectes clau com la competitivitat de les empreses, la reforma de l'administració o l'educació de la nostra societat.

Aquestes van ser algunes de les idees que van fluir al debat econòmic que va promoure ahir vespre el Cercle d'Economia de Menorca, l'Institut Menorquí d'Estudis i l'Ajuntament de Ciutadella amb la conjunció d'una taula d'experts que també estava triplement protagonitzada pel director d'Estudis del Banc d'Espanya, José Luis Malo de Molina, el catedràtic d'Economia d'IESE, Alfred Pastor i l'enginyer naval i empresari, Joaquim Coello. Una trobada fresca i molt enriquidora en una tarda sufocant, que va omplir el saló gòtic de l'Ajuntament

Arguments solvents

El primer en intervenir va ser el director del Servei d'Estudis del Banc d'Espanya, José Luis Malo de Molina, qui va fer un diagnòstic macroeconòmic de l'estat actual del nostre país, anotant conceptes sabuts però ben exposats. Va recordar que estem immersos en una crisis financera internacional que ens ha enganxat amb un gran endeutament públic i privat, provinent d'un excés de despesa que fa que estiguem a nivells de Grècia o Portugal. En aquest sentit, gran part d'aquesta despesa es va generar al sector immobiliari i una de les coses que ara s'intenta fer es corregir els preus dels actius immobiliaris i absorbir o finançar aquest sobrant de vivendes.

Per altra banda, Malo de Molina va comentar que s'estava fent una reestructuració del sistema financer que també s'havia sobredimensionat. "Estem passant per una etapa de contracció del crèdit perquè venim d'una etapa de creixements del 30 per cent anual i aquesta contracció serà més o menys llarga depenent de l'encert en els ajustos de l'economia espanyola".

L'economista va reiterar que cal completar, quan abans millor, el sanejament i reestructuració del sistema financer i que el crèdit no podrà ser el motor de la recuperació. "Amb ajuda externa, hem de poder recuperar la confiança de la nostra economia i mentrestant, desenvolupar polítiques públiques que puguin pal·liar les imperfeccions del mercat".

Al seu torn, Joaquim Coello va ressaltar que Europa no funciona perquè hi ha pendent una federació real d'estats com passa als Estats Units, que la política de contenció de la despesa que preconitza Alemanya es veu que no funciona i que cal resoldre problemes endèmics del nostre país en matèries com la lentitud de la justícia, els canvis constants en matèria d'educació, la llei electoral o temes com l'encaix de Catalunya dins Espanya. Coello va apuntar que una aliança amb Itàlia enfortiria la nostra posició dins la Unió Europea.

Pastor es mostra optimista

Al seu torn, Alfred Pastor va voler llençar un missatge positiu dient que estem davant d'una crisis seriosa però que hem superat crisis pitjors. En aquests sentit també va fer una crida a la confiança entenent que és un tema cíclic, que el sector industrial d'exportació s'està comportant molt bé i que la resta d'empreses han de mirar de fer-ho igual de bé.

Responent a preguntes dels assistents, Pastor va criticar la sensació d'improvisació del programa d'ajustos que està portant el Govern que sembla que esperin que vinguin d'Europa.

Un any de Cercle d'Economia de Menorca

Amb l'acte d'ahir al vespre, s'ha volgut commemorar el primer any de vida del Cercle d'Economia de Menorca, entitat que va néixer gràcies a l'impuls d'un trobada celebrada al Club Nàutic de Ciutadella el mes d'agost passat i que va servir per donar forma al que avui representa.

Les reunions preparatòries dels mesos posteriors van desembocar en la seva presentació oficial al saló gòtic de l'Ajuntament de Ciutadella el passat 7 de febrer, amb la presència dels batles de Ciutadella i Maó i l'apadrinament del president del Cercle d'Economia de Mallorca, Alexandre Forcades i del director general del Cercle d'Economia de Barcelona, Jordi Alberich.

En aquell moment, naixia una entitat plural i apolítica que volia servir a la societat menorquina amb l'aportació d'idees i propostes des del punt de vista econòmic, social i cultural que poguessin generar un corrent d'opinió des de la més estricta independència, seguint l'exemple dels diversos cercles d'economia que avui en dia existeixen al nostre país.

Una entitat d'abast insular amb vocació d'altaveu i de reflexió que té la seva seu a l'Ateneu de Maó i actualment està integrada per 33 socis numeraris sota la presidència de Francisco Tutzó, la vocalia de Miquel Àngel Casasnovas i la direcció de Lluís Hernández.

A llarg d'aquest any de vida, des del Cercle s'ha començat a fer sentir la seva veu a través de diverses notes d'opinió fetes públiques a través dels mitjans de comunicació on s'ha analitzat la situació econòmica i social de Menorca.

Així, al mes de març, van emetre un comunicat amb 34 propostes sobre aspectes que es podrien portar endavant en els diversos sectors que protagonitzen l'economia insular com són el turisme, la industria o l'agricultura. Al juny van fer pública la seva postura respecte la necessitat ' que la competencia de promoció turística sigui traspassada des del Govern al Consell ' i actualment, estan preparant una nota sobre la qüestió del transport aeri.

En un altre ordre d'activitats relacionades, el Cercle s'ha anat entrevistant amb les principals institucions i entitats de l'Illa per tal d'estar al corrent de quina és la seva situació i ha anat organitzant diversos dinars amb personalitats del món empresarial com el director general de Turisme Barcelona, Pere Duran, el director general d'Exceltur, José Luis Zoreda o el màxim responsable d'Air Berlin, Álvaro Middelman.