Cep, raïm, most, fermentació, vi. Aquesta podria ser l'explicació més ràpida a l'hora de definir el procés per a l'obtenció del vi. Bé ho saben dos amics ferreriencs, en Toni Serra i en Nito Barber, qui des de 2007 estan duent a la pràctica una activitat molt arrelada a la Menorca antiga, la producció de vi. Però no des d'una vessant empresarial, sinó simplement pel gust de fer-ho, com a "hobby".
A can Toni Serra, això de fer vi no és gens nou. Ja el seu avi i el seu besavi en van ser productors, com bé ho recorda l'Arxiduc Lluís Salvador d'Àustria (Florència, 1847-Bohèmia, Txèquia, 1915) a la seva obra dedicada a Menorca, assenyalant que el vi produït a Son Bell-lloc estava entre els sis millors dels elaborats a l'Illa, junt amb els caldos de Son Gall i La Victòria, entre d'altres. Llavors, els ascendents d'en Toni Serra tenien 40.000 ceps a les tanques del Pla Verd, segons els càlculs de l'Arxiduc.
Però a partir de llavors la producció va anar minvant, a Son Bell-lloc i arreu de Menorca. La ramaderia bovina i la llet guanyaven protagonisme. "A casa, fins els anys 50 encara en feien de vi, fins que ho van retre", explica el nét i besnét de viticultors.
Reprendre la tradició
L'any 2005, en Toni i un amic seu, en Pepe Sánchez, van començar a fer una mica de vi, de la manera més tradicional i artesana. I d'aquell projecte en derivà un altre, dos anys més tard, aquesta vegada amb en Nito Barber. Tots dos junts han anat adquirint materials i estris. Cubes d'emmagatzematge i per fermentar o una premsa en són una mostra, com també la cotxeria on espremen el raïm, i el soterrani a can Nito on s'hi fa el procés de fermentació (tot controlant que es mantenen unes mínimes condicions de temperatura), es culmina i s'hi conserven les botelles de vi, després de segellar-les amb el corresponent tap de suro. Tot, per obtenir un producte ben natural, sense complements químics ni quelcom semblant.
El 2007, la primera anyada, van obtenir 30 litres de vi blanc a partir de 131 quilos de raïm. L'any següent no hi va haver producció, però el 2009 van disposar de 163 quilos de fruit d'on en van treure 46 litres, també de vi blanc. L'anyada anava creixent en quantitat i en varietat. El 2010 van arreplegar 190 quilos de raïm i 53 litres de suc blanc i 12 de rosat, la novetat; mentre que l'any passat la producció va créixer fins els 240 quilos i els 70 litres de vi blanc i els 20 de rosat.
L'assignatura pendent, el vi negre, expliquen. Però tot arribarà, perquè el "hobby", com defineix en Nito a aquesta producció casolana, segueix creixent, també en implicats, ja que s'han unit al grup en Deri Allès i en Joan Barber. Plegats "hem sembrat un centenar de ceps, de raïm de qualitat, de diferents tipus, negres com el merlot i el cabernet sauvignon, i els blancs chardonay i verdejo" diu en Toni. Ara hauran d'esperar tres o quatre anys fins que les parres donin els seus fruits.
Mentre, aquest grup d'amics continuarà fent vi amb "raïm de Menorca" que recullen de diversos indrets i que cuiden per tal de treure'n el seu propi vi. "És un hobby, i si de pas en traiem un vinet que es pugui beure, ja va bé!", apunta en Nito, satisfet, alhora que calcula que "per enguany tenim l'idea de fer 250 bòtils", just el doble dels que van produir l'any anterior. Endavant i salut!
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.