Grècia. Els estudiants menorquins que han viatjat a Atenes han estat testimonis de la situació del país - ies cap de llevant i ies biel martí

TW
0

A Grècia, mentre el Parlament es reunia el passat diumenge per decidir l'aprovació del nou paquet de mesures que hauran de permetre al país sortir de la fallida i un grup de manifestants s'enfrontava a la policia, 31 estudiants i dos professors dels instituts Cap de Llevant de Maó i Biel Martí de Ferreries vivien en directe a Atenes uns moments històrics encara que sempre enfora de qualsevol perill.

Des de fa quatre anys els professors de Grec i Llatí Xavier Patiño, de l'institut Cap de Llevant, i Xavier Botella, de l'institut Biel Martí, organitzen un viatge anual en què van alternant Roma i Grècia. Aquest any tocava Grècia i ni per un moment van pensar en alterar el seu itinerari ja que sabien que viatjarien a un país que pateix greus problemes però on encara s'està segur si un no s'atansa al nucli del conflicte.

Els estudiants menorquins, de primer i segon curs de Batxillerat, juntament amb els dos professors, viatjaren a Grècia el dia 10 i s'hi estigueren fins dimecres. Sis dies durant els quals van visitar, sense més problemes que les conseqüències de les vagues que afectaven al transport, l'Acròpolis d'Atenes, les àgores gregues, el Museu Arqueològic Nacional a més de fer excursions a Delfos, Epidauro, Micenes i Sounion. Però a més de gaudir i conèixer d'aprop la cultura grega que estan estudiant, estaven tots molt pendents de l'actualitat. Consultaven les notícies per internet des de l'hotel i, segons els professors, tots van voler comprar la premsa com a testimoni de la seva vivència.

Xavier Patiño assegura que en cap moment van estar aprop del perill, "des de les finestres de l'hotel veiem els manifestants, i per tot arreu hi havia molta policia, però mai vam estar aprop dels aldarulls que es donaven amb intensitat en alguns punts de la ciutat d'Atenes". Si que reconeix haver detectat que el país està molt pitjor que fa dos anys quan també hi van viatjar amb un grup d'estudiants. "Grècia pateix realment una crisi profunda a més de sofrir un endarreriment de 50 anys respecte Espanya, tothom fuma a tot arreu, els motoristes van sense casc, no hi ha rotondes i molts altres coses". "Per si fos poc tot està moltíssim més car que fa dos anys, un cafè et costa entre dos i tres euros, la benzina està 40 cèntims més cara que aquí i l'IVA el tenen al 23 per cent".

Açò sí, se'n van anar tots molt ben preparats per patir molt de fred, alguns amb calçons tèrmics i tot, i el temps no va poder ser millor. Però pels carrers la normalitat era la tònica general "es feien famílies passejant tranquil·lament, no tot era el desastre que a vegades magnifiquen els mitjans de comunicació. Tornaríem a partir demà mateix, ha estat una bona experiència", assegura Patiño. Els pares, des de l'altra banda, ho patiren més que els fills i el que comenten és que en tornar estaven "impactats", i no és per a menys.