Maó. Fayas féu entrega al president d’Editorial Menorca , José Guillermo Díaz Montañés, d’una placa commemorativa - Paco Sturla

TW
0

Set dècades de compromís amb Menorca "gràcies a la fidelitat dels seus lectors, dels seus subscriptors, dels seus anunciants i, sobretot, dels homes i dones que, amb el seu esforç i la seva dedicació, han mantingut el vaixell, no sols en flotació, sinó a més a més, fidel al seu rumb de servei a la informació i a l'opinió mesurada", en paraules de José Antonio Fayas, van ser reconegudes ahir vespre per l'Ateneu de Maó.

En un senzill acte, la centenària entitat cultural presidida per Fayas, va voler retre homenatge al mitjà menorquí que més edicions ha posat al carrer –avui, 22.265, nombre que supera amb escreix les 19.013 del "Bien Público"– i ho féu amb la paraula, ben administrada per amfitrions i convidats, i amb una placa commemorativa que deixa constància d'aquest 70 aniversari, que va ser lliurada al president d'Editorial Menorca.

"En nom de la família del diario "Menorca" recull aquest reconeixement que mereix perquè si hem arribat fins aquí ha estat perquè el diari s'inspira en valors de l'humanisme cristià i per les moltes persones que han prestat el seu temps i la seva dedicació, també lectors i anunciants, fent possible aquest petit milacre que suposa que "Es Diari" surti cada dia", manifestà José Guillermo Díaz Montañés.

El principal responsable de l'empresa editora del rotatiu menorquí no va defugir en la seva intervenció la difícil situació per la que travessa no sols el diari sinó la societat en el seu conjunt. "Como deia Leonardo da Vinci no estem vivint una època de canvis sinó un canvi d'època, plena de desesperança, però en sortirem mantenint la fermesa en els nostres valors, eradicant l'egoisme i l'individualisme i sent generosos i compromesos amb la societat. Volem ser la finestra oberta de al món, ser generadors d'esperança i il·lusió, i treballar per la prosperitat de Menorca i els menorquins", subratllà Díaz Montañés.

La seva intervenció va cloure una trobada- segona del cicle de conferències que acull l'Ateneu per l'efemèride- en la que Fayas va recordar como s'havia desenvolupat una activitat semblant 20 anys enrere, coincidint amb les noces d'or de "Es Diari" i com havia estat el procés d'aquest mitjà, per a la qual cosa va servir-se de cites de Joan Cantavella, exdirector del "Menorca", i de Pedro J. Bosch, el degà dels seus col·laboradors.

Abans, però, havia estat el torn de Joan Serra, Llorenç Riera i Josep Bagur, periodistes illencs que van aprofitar l'avinentesa per compartir les seves reflexions sobre "El paper de la premsa local i els nous reptes de la comunicació". Tots tres van coincidir en la necessitat de repensar el model de negoci per tal de fer front a l'impacte de les noves tecnologies, a més de en la constatació que la demanda d'informació local sempre existirà. Segons van expressar els tertulians, a capacitat de adequar-se a aquesta demanda amb una qualitat, honestedat i credibilitat serà clau per al futur de la premsa local, cosa que exigeix professionals compromesos i acabar amb la cultura de la gratuïtat que ha expandit internet.