TW
0

Tota Ciutadella ha vetllat Es Be aquesta nit. Tot el poble s'ha entregat en la celebració de la vetlla i s'ha meravellat de la preciositat de l'anyell que la família del caixer pagès de Ses Tavernes ha criat i cuidat com a símbol d'orgull de tots els ciutadellencs.

A les nou del vespre s'obrien les portes del local on s'ha exposat Es Be de Sant Joan, un exemplar molt polit de raça menorquina, que ha lluit la blancor i la llana estufada. L'anyell encara estarà més embellit avui, amb els flocs de colors i l'estel, quan s'Homo des Be el passejarà descalç i a les espatlles pels carrers de Ciutadella anunciant a tothom l'arribada de Sant Joan.

Es Be va ser el centre d'atenció fins les tres de la matinada, quan a la posada del caixer pagès van tancar les portes al públic. El carrer 9 de Juliol va estar ple a vessar constantment. Milers de persones visitaren l'anyell, especialment els fillets i les famílies.

La visita de la Junta de Caixers i els dos fabiolers va ser molt especial a la posada del caixer pagès. Pau Bosch Pons i la seva esposa, Marisa Bagur, i la sogra, Juanita Pons, van fer d'excel·lents amfitrions. Va ser una nit molt emotiva per a la família, amb el record present d'Antoni Bosch Taltavull, el pare del caixer pagès, just quan es complia un any del seu traspàs.

Els sentiments però es van viure en intimitat i l'alegria de Sant Joan esclatà a la casa després de molts mesos de preparatius. També destacà la visita del bisbe, Salvador Giménez, el batle de Ciutadella, José María de Sintas, i altres personalitats.

Els residents dels carrers dels voltants obriren les portes de cases, cotxeries i locals comercials. No hi mancà el menjar i el beure que els grups d'amics i famílies compartiren amb el bullici previ a les festes. La festa també es concentrà a la plaça de la Catedral, on el concert de rock va atreure l'atenció dels més joves i ambientà la nit.

La proximitat de Sant Joan i el fet de ser cap de setmana, disparà ahir l'arribada a Ciutadella de visitants d'arreu de Menorca i de fora de l'Illa per via marítima. Molts han arribat per a quedar-se fins el diumenge 27, coincidint que a Palma i a Barcelona hi ha pont festiu.

Mentre a la casa del caixer pagès les portes es tancaven per a descansar i preparar-se per a matinar i iniciar el protocol del Dia des Be, milers de persones continuaren la festa. Altres no hauran dormit, amb el delit de ser els primers en fer lloc davant Cas Duc, amb el desig d'escoltar el primer toc de tambor i fabiol de les festes d'enguany. Serà avui matí, a les nou.

La Comitiva des Be, sense guàrdies civils

Enguany el Dia des Be serà històric. La Comitiva des Be no comptarà amb dos personatges que formaven part de la festa: la parella de guàrdies civils amb el característic tricorni. Perquè? Els dos agents de la Benemèrita participaven sense cobrar el servei en hores extres.

Segons Javier Tejero, director insular de l'Administració General de l'Estat, la seva aportació mai no ha estat remunerada. Però, en canvi, se'ls compensava el torn amb hores lliures a canvi.

No obstant, l'entrada en vigor de la nova Llei de Règim de Personal de la Guàrdia Civil modifica la regulació de la participació dels agents en actes festius cívico-religiosos, que a partir d'ara haurà de ser totalment voluntària i sense cap compensació.

Els responsables de la Guàrdia Civil van informar als agents de Ciutadella del nou marc normatiu i advertiren que la seva participació en el Dia des Be havia de ser totalment voluntària. I no n'hi ha hagut cap. Per açò, enguany la Comitiva des Be no tindrà guàrdies civils.

El batle de Ciutadella, José María de Sintas, ha decidit en conseqüència que una parella de policies locals substitueixi als 'civils', al darrera de la comitiva. Així enguany, com anècdota, hi haurà 4 agents municipals que acompanyaran Es Be.