TW
0

Autofitxa
Em dic Toni, sóc des Mercadal i tenc 43 anys. Estic casat i tenc tres filles, na Míriam de 14 anys, na Roser de deu i na Júlia de dos. Sóc propietari d'un restaurant, malgrat ara el tengui llogat, i tenc la llicència d'instructor-formador per la Real Sociedad Canina de España que em certifica per donar classes d'obediència a tot el territori espanyol. També sóc el fundador del Grup Caní des Mercadal. També competeixo en proves d'Agility i RCI. De fet, fa poc vaig anar a Santander a un campionat nacional i vaig quedar setè en rastres.


Per què decideix introduir-se en aquest món de l'obediència canina?

Venc del món de la pagesia i els animals sempre m'han apassionat. Un dia vaig decidir inscriure'm en el Club d'Alaior però vaig veure que Es Mercadal tenia potencial per crear-ne un. Després de parlar amb l'Ajuntament, vam veure possible la creació, ja que si reuníem una dotzena de socis ens donarien el permís i en vam aconseguir 17. El club va néixer el 2008 i ja som 33 socis.

I baix quin objectiu neix aquest club?
Neix amb la finalitat d'assessorar i orientar el guia perquè pugui ensenyar el seu gos a través del joc i la motivació, el llenguatge caní i... les salsitxetes. Es donen classes d'ensinistrament per una correcta conducta del gos. Però també es donen classes d'obediència, agility, RCI i Fresbee.

A més de la faceta de formador també competeix en campionats nacionals, veritat?
He competit en Agility quedant entre els primers llocs en primer i segon grau però la meva especialitat és RCI, Reglament Caní Internacional, que és l'ensinistrament que utilitzen els cossos de seguretat. Amb aquesta obediència tan estricta els gossos estan capacitat per aprendre coses més concretes com per exemple, ensenyar-los per dur a terme teràpies assistides amb cans, que ja hem començat a desenvolupar.

I és necessària molta paciència per aconseguir un correcte ensinistrament?
La paciència és la base de tot. Primer s'ha de crear un vincle i després el gos ha d'entendre perquè li dónes una salsitxa, que no som el seu supermercat sinó que hi ha un perquè. El dia que ho entén comencen a fer passes grosses perquè el guia veu que el gos li respon. A més, és important el contacte amb una corretja i un collar. No es pot estar sempre seguit estirant-los de la corretja però sí que és important donar-los una estirada en un moment concret al igual que donar-li una recompensa.

I quins són els seus companys de competició?
Na Mapy és la que tenc per Agility, en Zarco i en Panda per les línies de feina, en RCI i na Mic és la que tenc per a les teràpies.