Fundació Ciutadella cultura. Antoni Moll (MiB Produccions), Lluís Marco, la regidora Maite Salord i Pep Anton Muñoz - Cris

TW
0

L'any dedicat al centenari del "Général Chanzy" es clourà aquest cap de setmana amb la posada en escena del primer muntatge teatral que reviu la tragèdia que acabà amb 157 vides i amb un únic supervivent el febrer de 1910 a la costa nord de Ciutadella. "L'obra és un final fantàstic per tancar la commemoració del centenari que es celebrà l'any passat amb una exposició organitzada per l'Ajuntament i unes jornades que celebrà la 'Martí i Bella'", destacà anit la regidora de Cultura, Maite Salord.

El guió ideat per Antoni Moll (MiB Produccions) té garantia d'èxit amb la participació de tres actors de prestigi. Anit van arribar a Ciutadella Lluís Marco i Pep Anton Muñoz, i avui ho farà Emilio Gutiérrez Caba. Els tres protagonitzaran la lectura dramatitzada d'un guió que abraça des del primer dia en què va navegar el "Chanzy" fins el dia de la mort de Marcel Baudez, l'únic supervivent. "L'obra és un trencaclosques gegant de textos que no només es centren en el naufragi sinó que ajuden a contextualitzar els fets i els personatges implicats", comenta Antoni Moll.

El guionista i director explica que ha refet el text en 12 ocasions. "Cada dia apareix nova informació, el text es podria fer i desfer a diari", comenta. Antoni Moll s'ha basat en textos reals sobre el naufragi apareguts en els mitjans de comunicació i en el testimoni de Baudez, tot i que tanca la història amb aportacions de la imaginació per a interpretar uns fets sobre els quals encara queden molts interrogants. Com a novetat, la posada en escena comptarà amb la col·laboració de Joan Taltavull i Lluís Marquès.

L'actor Lluís Marco afirma que el guió que interpretarà "m'ha encuriosit i m'ha il·lusionat. La modernitat dels fets és evident per la morbositat que desperten les tragèdies cruentes i a un lloc com la costa menorquina. Però sobretot l'obra m'haurà permès visitar l'Illa en cap de setmana!", comentà entre somriures després d'aterrar a l'Aeroport.

Mentre Lluís Marco ha actuat anteriorment a l'Illa, per a Pep Anton Muñoz és la primera vegada, tot i ser estiuejant habitual. "El Peris" comenta que "de cada vegada sent més il·lusió per la fantasia que ofereix el teatre. He conegut la història del naufragi, que desconeixia, a través del material que m'envià Antoni Moll. Em va neguitejar i estimular a l'hora. Per a nosaltres com a actors serà també una descoberta i el que vos puguem oferir a través del nostre relat serà fresc i engrescador". Realment, els textos que es dramatitzaran aquesta nit, a les 21.30 hores al Teatre de Calós, i demà a les 19 hores al Teatre Principal, tenen el potencial d'una història verídica presentada com un collage de veus i temps per reviure un naufragi del segle XX que impactà Menorca i el món a través dels mitjans de comunicació.