El passat mes de juliol s'inaugurava a Alaior el condicionament de l'antiga església de Sant Diego convertint-la en el Centre Cultural de major envergadura que gaudeix el poble. L'activitat cultural a Alaior, des de llavors, s'ha vist incrementada tant pel nombre d'actes com per la qualitat dels mateixos. Josep Portella, regidor de cultura de l'Ajuntament d'Alaior, s'atén a fer unes valoracions del temps transcorregut fins ara, tot allò que hi manca per fer per un funcionament d'alt rendiment i unes reflexions el futur del mateix Centre i del Pati de sa Lluna, on en breu començaran les obres.
Quina valoració en fa del funcionament fins a l'actualitat?
La valoració és molt positiva en relació als objectius que teníem: crear un espai amb unes condicions acústiques mínimes que permetessin la realització de concerts i altres activitats, i que, a més, fos confortable i acollidor per al públic. Crec que s'ha aconseguit, fins i tot amb uns resultats millors del que esperàvem. També els artistes que hi han anat ho han valorat positivament.
Quines són les distintes activitats que s'hi han realitzat fins ara?
En els darrers dos mesos hem tingut una programació molt diversa. A més de l'exposició "A+F", s'han realitzat un total de 15 activitats puntuals: dues de dansa; dues conferències i actes institucionals; tres recitals corals; quatre concerts de música popular; dos de jazz i dues representacions teatrals.
Quines han tingut millor resposta de públic?
Cada tipus d'activitat té el seu públic. A més, a l'estiu hi sumem el públic que forma la colònia d'estiuejants. Potser, la millor resposta ha estat per part de la gent que té menys mobilitat a altres pobles i que ara troba a Alaior una oferta prou bona. En general, la resposta del públic ha estat alta. En total hi han passat 2.600 espectadors, la qual cosa vol dir una mitjana d'uns 170 per acte. Si tenim en compte que l'aforament és de 200-230 espectadors, el resultat és molt positiu.
El condicionament acústic de la sala està donant els resultats òptims desitjats?
Sí. El funcionament del so ha estat molt bo en la majoria dels casos. Per ordre, allà on funciona millor és amb corals a veu natural, concerts de música clàssica, conferències. On funciona encara malament és en cas de teatre. Per a millorar el so s'han hagut d'amortiguar els rebots que tenia, amb un retard de 13 segons, que ara serien uns 2 segons, però això ha fet que sigui una sala més sorda, de manera que el teatre amb veu natural (sense amplificar) presenta algunes dificultats. En el cas del jazz rock, es presenten problemes quan s'amplifiquen els greus, però es tracta que els tècnics coneguin com funciona l'espai i ja estarà aclarit.
Què es plantegen de cara a poder realitzar teatre sense problemes?
Després de l'experiència d'aquest estiu, el pla que tenim en marxa consisteix en acabar petits retocs a les façanes d'exposicions per a instal·lar panells microperforats; i fer venir un tècnic de l'Estudi Arau –que ja van fer el projecte de millora acústica inicial– perquè faci un estudi de com funciona després de la intervenció. Una de les qüestions que s'ha de verificar és si la creació d'una conquilla acústica dalt l'escenari milloraria la projecció del so cap a la sala.
Per quan es plantegen una programació estable amb el centre obert de forma permanent?
L'estiu ja hi ha hagut una programació estable i regular. Ara estam programant la tardor per a novembre-desembre, però les programacions estables sempre estan en funció del pressupost disponible i del públic potencial. Molt possiblement no es podrà programar entre gener i febrer, més que res perquè és un espai molt fred i la calefacció de tants de metres cúbics és insostenible des de molts aspectes (costos econòmics, consum d'energia, etcètera). Per altra banda, el centre no té personal propi per funcionament, tot es fa des de la regidoria, per tant, els recursos humans també influeixen a l'hora de programar.
Què ha de suposar per Alaior comptar amb un nou espai cultural com el del nou centre?
Per a Alaior és fonamental, per a la programació cultural regular s'ha de tenir un espai adequat que fins ara no existia. A l'estiu podem trobar espais a l'aire lliure, però aquests presenten altres problemes per segons quin tipus d'espectacle o més dificultats quan es tracta d'organitzar accessos i entrades. L'hivern passat vam fer una proposta d'adequar el cinema del Centre Cultural d'Alaior per a convertir-lo en una sala de concerts moderna i en bones condicions, amb un pressupost de 350.000. Com que es tractava d'un centre de propietat privada, la inversió pública obliga a un conveni de 30 anys de gestió municipal.
L'entitat del Centre Cultural no va acceptar la proposta i això ens obligà a plantejar la inversió en un altre espai, en aquest cas, Sant Diego.
Què hi manca per fer?
A part de finalitzar l'habilitació de superfícies microperforades a les ales d'exposicions i de l'estudi de comportament acústic, qüestions a millorar que es plantegen són: crear una caixa de vidre a l'entrada per separar encara més el soroll del carrer del funcionament de la sala (la veritat és que fins ara no ha donat moltes molèsties, però sempre estaria millor); millorar les condicions dels espais que s'empren de camerinos i magatzem; crear un sistema senzill d'il·luminació de l'escenari que permeti uns majors usos que l'actual: llum blanca fixa; el tema de circulació del públic als serveis que se situen a la zona de la sagristia també s'ha de reconsiderar. El fet que es tracti d'un edifici de màxim nivell de protecció fa més difícils les intervencions.
Què aporta el fet d'aprofitar un espai preexistent en lloc de concebre un edifici de nova planta com a sala multifuncional? Cosa que estan fent molts altres pobles.
Un edifici de nova planta costa quatre o cinc milions d'euros de construcció i unes despeses de manteniment i funcionament molt altes. En el cas de Sant Diego, la inversió ha estat de 500.000 euros. L'edifici se situa ben al centre del poble. Un edifici de nova planta s'ha de situar, generalment, a la perifèria. Per contra l'edifici de nova planta permet pensar en més tipus d'ocupacions i usos.
En quin punt es troba actualment el desenvolupament del projecte del Pati de sa Lluna?
Ja està contractada l'empresa per part del Govern –responsable de l'actuació– i s'espera que dintre de l'octubre comencin les obres. Des de la regidoria de Cultura, en relació al projecte, hem plantejat objeccions a la creació d'un ascensor transparent dintre del pati, com planteja el projecte obeint a una condició imposada pel Consell insular de Menorca. Nosaltres creiem que s'ha de trobar altres solucions que no impliquin una afectació tan negativa com aquest ascensor. Creiem que el tema està en vies de solució, tanmateix no afecta les primeres fases de les obres.
Del museu etnològic al que aspirava Alaior, què en queda?
El Museu Etnològic és l'objecte principal de l'edifici. El Consell insular el va aprovar com una instal·lació insular el 2003 i així figura en el Pla Territorial Insular. La museïtzació de l'edifici i el funcionament d'un museu etnològic insular ha de ser responsabilitat del Consell insular de Menorca en compliment del que està aprovat.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.