Catedral. Imatges descobertes sobre el portal medieval - Arxiu

TW
0

La Comissió de Patrimoni del Consell, conformada per vint membres, en la reunió celebrada ahir al matí per decidir si definitivament es deixa al descobert el portal gòtic de la Catedral, va resoldre que a partir de la informació desvetllada en les cales efectuades durant les obres de restauració del portal neoclàssic s'ha recollit informació suficient com per valorar positivament l'elaboració d'un nou projecte que permeti recuperar el portal gòtic que s'integrarà en l'actual a costa de prescindir d'alguns elements del segle XIX com una petxina, dos murs i unes inscripcions per les quals el pròxim projecte també haurà de preveure la seva nova ubicació.

Agustí Petchen i Jordi Pons, arquitectes directors del projecte, celebraven ahir la resolució positiva a la conservació i mostra de l'antic portal "un dels tres únics de Balears d'aquesta època", com recordava Petchen.

D'aquí tres o quatre mesos podrien finalitzar-se les obres que s'estan acabant d'executar en aquests moments sobre la porta principal de la Catedral, abans del previst, segons apunten els arquitectes. Llavors i amb la informació ja recollida, més la que elaborarà un arqueòleg especialista en història de l'art, es podrà acabar de desenvolupar el nou projecte de restauració del portal del segle XIV.

El conseller de cultura, Joan Lluis Torres, va valorar positivament la noticia i va remarcar la importància de les dades oferides pels arquitectes en els darrers mesos. "Una planimetria detallada i justificada ha satisfet a la Comissió", declarà. Tot així recordà que s'haurà de preveure un nou pressupost de cara a iniciar les obres de recuperació del portal medieval.

Història
El bisbe Juano a inicis del segle XIX va manar construir un nou portal principal per la Catedral de Menorca. La nova construcció ocultà el portal original de la fàbrica construït el segle XIV. El timpà, que devia estar ricament decorat amb un repertori iconogràfic típic de l'època, va desaparèixer definitivament, no en queda ni rastre documental descobert fins el moment.

En diverses ocasions es tractà de descobrir l'antic portal. Durant la dècada dels quaranta el bisbe Bartolomé Pascual decideix fer una primera cala i deixa per escrit que el que han descobert haurà de ser motiu perquè noves generacions investiguin més sobre el cas.

Així ha passat, prescindint ara d'alguns elements del segle XIX, com dos murs verticals i la semi-cúpula o copinya, es podrà deixar al descobert els brancals medievals així com les voltes d'aresta que coronen el portal.

L'aspecte de la Catedral no diferirà gaire de l'actual. Les portes, conservades ara, es traslladaran fins el llindar del nou timpà.