TW
0

En l'article d'avui ens agradaria fer ressò d'uns premis poc coneguts que des del 1980 s'atorguen a aquelles persones i institucions que treballen en la recerca i aplicació de solucions concretes i exemplars pels reptes més urgents del món actual. Són coneguts com a Premis Nobel Alternatius o Premis al Sustent Ben Guanyat.

Aquest any s'ha guardonat:

La protesta contra la impunitat de les empreses petrolieres a Àfrica.L'activista mediambiental guineà Nnimo Bassey (1958), actual director executiu d'Enviromental Rights Actions de Nigèria i president d'Amics de la Terra Internacional, ha estat premiat per "revelar els horrors ecològics i humans de la producció de petroli i per la seva tasca d'enfortiment del moviment ecologista a Nigèria". De manera infatigable, Bassey s'ha mantingut en contra de les pràctiques de les empreses multinacionals en el seu país que, fent cas omís als drets de la població local, han portat la devastació ambiental i la destrucció de la vida.
En unes declaracions a Efeverde, Bassey va afirmar que el premi "envia un missatge clar i directe: la indústria del petroli no pot seguir cometent actes impunes a Àfrica".

La defensa dels drets dels indígenes.El bisbe brasiler Edwin Kräutler (1939) ha estat reconegut per la seva tasca al costat dels indígenes de l'Amazones. D'origen austríac, Kräutler, de 71 anys, porta més de tres dècades defensant els drets d'aquests pobles a la regió de Xingu, la diòcesi més gran de Brasil. A la dècada de 1980 va contribuir a assegurar la inclusió dels drets dels indígenes a la constitució brasilera i actualment treballa per evitar l'apropiació il·legal de les seves terres per part de la indústria energètica, minera i agroalimentària o militars. Kräutler ha sobreviscut a un atemptat i pateix constants amenaces de mort.

La mobilització ciutadana. Shrikrishna Upadhyay (1945), nepalí, ha aconseguit, des de l'organització Sappros (Support Activities for Poor Producers of Nepal), que més d'un milió de persones de les zones rurals de Nepal hagin millorat les seves condicions de vida a través de microcrèdits i del subministrament d'aigua potable a baix cost. Ha rebut el guardó per la seva ferma defensa de l'autonomia local i per demostrar que pobresa pot ser eradicada si les persones que la pateixen s'organitzen i es mobilitzen.

El dret a la salut de palestins i israelians.Metges pels Drets Humans-Israel (PHRI) és una organització de metges israelians i palestins que es situa a l'avantguarda de la lluita pels drets humans a Israel i els territoris palestins ocupats. El PHRI ha estat guardonat per la seva pressió a l'Estat d'Israel, exigint que totes les persones residents d'Israel i Palestina puguin gaudir del mateix accés a la salut sense importar el seu estatus legal, nacionalitat, origen ètnic o fe religiosa.
Per altra banda, el PHRI també proporciona serveis de salut als residents d'Israel i dels territoris palestins ocupats que d'altra manera no tindrien accés a atenció mèdica.

Per a més informació sobre aquests premis i les persones guardonades, podeu consultar la pàgina web http://www.rightlivelihood.org/summary_spanish.html