Artistes. Més de cinquanta artistes es donen cita a la galeria pel seu 30 aniversari. Dolores Boet­cher, Matías Quetglas, Montcada, Torrent i Carles Gomila en són alguns - Cris

TW
0

Retxa, en la celebració del seu trenta aniversari, vessa d'art, amistat i alegria en una exposició col·lectiva a la que s'ha convidat artistes habituals, llegendaris ja, de la galeria des dels primers temps als que s'hi han sumat molts altres també rellevants al llarg d'aquests trenta anys. Tots artistes de pes que en conjunt formen una mostra representativa de l'activitat creativa a l'Illa com va ocórrer en l'exposició que s'inaugurava el juliol de l'any 1980 titulada "Menorca, Panorama 80".
Prop de cinquanta noms han aportat una obra emblemàtica, en molts casos de gran força creativa i colorista, a la col·lectiva que ha omplert un espai que des del passat mes de març ofereix una nova imatge fruit d'una important remodelació que ofereix un espai diàfan en el que destaca la concepció del mostrador que funciona a la vegada com a espai expositiu pel que es pot circular.

Retxa ha tingut l'honor de rebre una obra especialment dedicada a l'ocasió de Matías Quetglas, un dels seus artistes estrelles i de gran rellevància a nivell de tot l'estat. Una figura de pintor amb dos pinzells, amb retxes d'un rosa que crida poderosament l'atenció, omple un espai al que l'artista ens té avesats i amb un tema recurrent per ell i ideal per la celebració d'un espai d'art com Retxa. Torrent, Vives Llull, Arturo Pascual, tres artistes que romandran sempre vius en la seva obra; Dolores Boetcher, Pere Pons, Mitico Shiraiva són altres, de la llarga llista, que han rebut la notícia de l'aniversari amb la màxima il·lusió. En definitiva pintura, dibuix, escultura i llibres, com els de Francesc Florit Nin, compleixen a Retxa amb el compromís dels seus autors envers la gent que venera la creativitat artística que adquireix per gaudir-la a casa seva.


Retxa actualment està regentada per Susana Marquès i Ester Moll que des del 2007 van prendre el timó de la galeria, un espai d'art que en el seu moment era notícia, com demostra una pàgina del "Menorca" firmada per Josep Bagur i que es mostra també en una ampliació aquests dies durant la celebració del 30 aniversari. Els fundadors havien estat Miquel Cardona, com a propietari, i Martina Faner, a qui Miquel li reconeix haver estat l'ànima de la galeria. Cardona va concebre Retxa des de la seva afició a la pintura i com a fruit d'unes trobades entre amics que anaven a pintar al natural els diumenges, activitat que l'artista va abandonar al cap de pocs mesos per centrant-se en la galeria i en el seu treball d'arts gràfiques. Algunes d'aquelles obres formen part també de la col·lectiva recent inaugurada.