El cinquè manament del Decàleg sembla un dels més senzills: «no matis» (Ex 20,13; Dt 5,17). Ara bé, Jesucrist —enviat pel nostre Pare del Cel perquè «els llibres de la Llei» arribessin «a la plenitud» (Mt 5,17)— ens va advertir així: «ja sabeu que es va dir als antics: ‘No matis’, i el qui mati serà condemnat pel tribunal. Idò jo us dic: el qui s’irriti amb el seu germà serà condemnat pel tribunal; el qui l’insulti serà condemnat pel Sanedrí, i el qui el maleeixi acabarà al foc de l’infern» (Mt 5,21-22).
En efecte, des de la perspectiva cristiana, el compliment del cinquè malament ens demana superar el «no matis» perquè el mandat del Senyor va ésser estimar els nostres enemics i pregar pels nostres perseguidors (Mt 5,44). Per aquesta raó, el Catecisme també identifica com a pecats contra aquest manament —junt amb l’homicidi, l’avortament i l’eutanàsia— la ira i l’odi (epígrafs núm. 2302 i 2303).
Aquestes eren les emocions que niaven en el cor de Saule de Tars abans de la seva conversió de camí a Damasc. L’expressió utilitzada en els Fets dels Apòstols és molt eloqüent en aquest sentit: «Saule, respirant encara amenaces i mort contra els deixebles del Senyor, anà a trobar el gran sacerdot i li demanà cartes adreçades a les sinagogues de Damasc per endur-se’n presos a Jerusalem els qui trobés adherits al Camí del Senyor, tant homes com dones» (9,1-2). El jove Saule de Tars estava dominat per la ira i l’odi que sentia envers els primers cristians fins al punt que aquests sentiments —«amenaces i mort contra els deixebles del Senyor»— havien esdevingut com l’aire que alenava per a poder viure.
Raons d'esperança
Respirar amenaces i mort
28/10/24 4:00
También en Opinión
- Hallan el cuerpo sin vida de un hombre de 39 años en Ciutadella
- Menorca logra 10 medallas en el World Cheese Award: estos son los quesos ganadores
- La víctima del brutal cabezazo en Es Pla de Ciutadella decide denunciar a su agresor
- El joven que recibió el brutal cabezazo en Es Pla no tuvo asistencia médica
- El programa Lloguer Segur arranca con mal pie en Menorca: las condiciones ahuyentan a dueños e inquilinos