Avui és el Dia Mundial del Medi Ambient. El lema és combatre el comerç il·lícit de fauna silvestre. Les espècies i la seva evolució és un tema apassionant, tal com el va viure Darwin quan l'any 1831 es va embarcar en el «Beagle», va descobrir la riquesa animal i va interpretar la seva evolució. Tot és una qüestió de ritme. Si féssim passar els fulls d'aquesta evolució dels éssers vius com abans féiem amb un llibre per animar els dibuixos veuríem com la primera i senzilla cèl·lula es va transformant fins a arribar a ser un humà connectat a internet. De fet, totes les espècies compartim algun element genètic, la qual cosa fa pensar en un origen de la vida únic.
Una pregunta senzilla: per què donem molt més valor a la vida d'un elefant que no a la d'una eruga peluda? Perquè el primer és un ésser viu que podria desaparèixer posant fi al seu procés de transformació i l'eruga és una plaga que tractam amb insecticides.
I l'home i la dona són una plaga o una espècie a protegir? Per població ens podríem considerar una plaga. La nostra activitat, les nostres necessitats i el nostre estil de vida transforma la vida del planeta i posa en perill la supervivència de moltes espècies, entre d'altres, la nostra.
Però com que el ritme del canvi ens sembla lent no li donam importància. No som capaços de passar les fulles ràpidament per veure el que ens espera.
Cada dia sembla més evident que haurem de baratar l'actitud en relació al consum i al medi ambient, perquè les persones siguem un factor d'estabilitat i no de risc. És un canvi personal.
Per altra banda, cal també veure a cada persona, no com un individu d'una plaga, sinó com un elefant, un ésser únic, que s'ha de protegir, perquè la biodiversitat la formen les espècies però també els individus.