TW

Aquests passats dies, el PP ha carregat fort contra el conseller Santiago Florit. Tanmateix cap conseller ni regidor durant el període en què els populars manaven de manera absoluta el carro urbanístic menorquí va prometre res semblant com el que ara ha promès Florit i que va recollir el diari MENORCA el passat dia 3. Davant el fet que ajuntaments com els de Sant Lluís, Es Migjorn, Ciutadella i Es Castell, després de transcorreguts tretze anys des de l'aprovació del Pla Territorial Insular, encara no han adaptat els seus planejaments municipals a aquest pla i que açò és font continuada de problemes, va prometre que uns dels seus objectius és facilitar als municipis una actualització al nou pla que s'elabori i -i ara reprodueixo textualment les seves paraules- «instrumentalitzant algun tipus de mecanisme per a què els ajuntaments, tots, puguin fer una adaptació ràpida». Amb aquesta declaració d'intencions interpret que el conseller ha vist clar que el Consell insular de Menorca ha de deixar de ser el ribot gros que es carrega les iniciatives dels ajuntaments illencs per passar a ser un seu estaló.

El conseller Florit, com ben segur la presidenta del Consell, es veuen obligats a ballar dia sí i dia també amb les herències rebudes, les quals tenen el seu principal origen en el poc interès que van tenir els anteriors governs insulars i municipals, molts del PP, però també d'altres colors, ningú té l'exclusiva, en dotar amb els mitjans tècnics i professionals adequats les entitats, entre les àrees dels quals les d'urbanisme són la principal font de maldecaps. Moltes encara estan mancades dels softwares cartogràfics més comuns i en tost de tenir professionals primeres espases en Dret i planejament urbanístic, disposen, si en tenen, de tècnics incapaços. No és que vagin amb una sabata i una espardenya, és que descalços van. Ho corrobora que ni amb tretze anys han pogut adaptar els seus planejaments al PTI i que ha estat el Cadastre, que precisament no té fama de ser pioner de res, el que ha vist que la indisciplina urbanística és la principal música que sona en el territori menorquí.

Noticias relacionadas

Ja he apuntat prou vegades que el Consell Insular hauria d'avançar un projecte per mancomunar tots els serveis municipals amb la idea que tots els seus tècnics treballin pel bé de l'Illa d'una manera coordinada, compartint experiències i fer sinergies, amb la voluntat així mateix que si és oportú per necessitats del servei puguin tramitar els expedients d'altres ajuntaments com si l'Illa tingués un sol ajuntament. Amb l'Administració electrònica açò no és cap somni sinó una possibilitat ben real i factible.

Però per portar endavant un projecte així és necessari fer política amb majúscules, aparcar diferències i creure de veritat que les diferents administracions públiques no són obstacles ni forats sense fons xucladors d'impostos sinó organismes que estan pel bé comú.

Ara tots els populars que critiquen i només critiquen haurien de confessar les seves culpes perquè en tenen molta de responsabilitat per la situació de desori. Van tramitar una Norma Transitòria a pas de tortuga reumàtica quan el que tocava era haver actualitzat el PTI. A més de la corrupció, la deixadesa de funcions també és una forma de malversament.