TW
0

El primer diumenge de l'Advent arriba avui. Són les quatre setmanes durant les quals, tradicionalment, es realitza la preparació del Nadal. Diuen que els quatre diumenges simbolitzen a la vegada les quatre estacions i els quatre punts cardinals. Coincideix en el calendari amb Sant Eloi, del qual s'assegura que si el primer dia de desembre és molt fred, durant quatre mesos tendrà gran força la fredor. Dilluns se celebra Santa Bibiana considerada com a una jornada de capacitat endevinadora. El pronòstic a llarg termini estableix que si aquest dia plou, plourà 40 dies i una setmana. Dimarts, Sant Francesc Xavier, la lluna serà nova a les 22 hores i 1 minut del vespre.

PATRONA DELS PICAPEDRERS. I dimecres, dia 4, celebrarem una altra santa atmosfèrica amb la qual pensam només quan trona, Santa Bàrbara, patrona de miners, picapedrers, artillers i pirotècnics. També és la patrona dels alquimistes i des de sempre ha quedat associada als ritus de la fertilitat. Té també l'atribut de protegir de la mort violenta. El mateix dia que se celebrarà la Constitució també fa festa Sant Nicolau que té fama de posar pau entre els matrimonis i protegeix de febres i altres fúries. Resulta que és un bon defensor de la virtut dels joves que volen casar-se i dels nins en general.

ANY DE BORRASQUES MEDITERRÀNIES. Sant Nicolau de Bari també és patró dels aprenents i empleats, dels presoners, navegants, viatgers, forners, comerciants de vi i dels apicultors, encara que aquests últims poden triar entre ell i Sant Ambròs, que ocupa part de l'endemà, dissabte dia 7. Exerceix de patró d'apicultors i defensor de les abelles. Diuen que quan plou fon els terrossos i quan Sant Ambròs veu nevar, devuit dies de fred fa. Sembrarem oliveres amb el girant de la lluna nova, deixant les olives en remull en aigua fins a unes 24 hores, perquè s'hidratin bé. Els anys humits i moguts, en els quals predominen les borrasques mediterrànies i els fronts atlàntics, si plou a primers de desembre, sol ploure uns quants dies seguits. Això és el que succeeix enguany a les Balears.