En l'àmbit quotidià, tenim tendència a conferir molts valors a tot allò que conforma la participació i la transparència política. Apropa les administracions als ciutadans, assisteix per entendre les limitacions amb les què moltes vegades actuen els governants i ajuda amb la certa ceguera per interpretar o executar les prioritats reals del poble. Els dirigents, també comparteixen la preocupació generalitzada per recuperar la legitimitat erosionada en els darrers anys.
Recordo, amb estima, el comentari d'un convidat a una assemblea: «La reunió funciona en la mesura que tot allò que s'acorda va en la línia del que s'havia decidit abans, i això no és bo». Tenia raó, fins al punt que quan els resultats d'aquests processos poden anar en sentit contrari a la voluntat de qualsevol govern, acaben obviats.
La claredat i la implicació es manifesten de discurs, s'aproven ordenances o reglaments que després incomoden. La contribució va unida a la legitimitat i s'ha d'entendre com a valor, com a principi ideològic autèntic. Els agents col·lectius són més permanents i tenen capacitat de matisar més, de veure més enllà del propi camp d'actuació. Molts processos pressupostaris, inversions...podrien contribuir a l'enyorada implicació.
Ens omplim d'aquests conceptes, quan la política camina cap el conjunt de càlculs, aliances i estratègies per assolir el màxim poder possible. O sigui, que van a la recerca d'un altre tipus de participació. Interès?
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.