TW
0

El mes de novembre va començar divendres passat amb la festivitat de Tots Sants, considerada com la porta de l'estació freda i l'època dels canvis sobtats que en moltes ocasions es donen. La intensitat del fred és atenuada circumstancialment per períodes més o menys càlids, com el famós estiuet de Sant Martí, en els quals no s'aconsella, llevar-se massa roba. Per escalfar la vetlada, pel novembre ja es poden començar a encendre les estufes.

Entre tots sants i l'advent, atents a la pluja i al vent. Avui tenim el temible girant de la lluna nova de novembre a les 13 hores i 51 minuts del migdia. Arriba el bon temps per tallar tots aquells arbres que volgueu destinar a l'aprofitament de la fusta. També es recomana tallar la llenya per cremar. Dura més al foc i no fa gens de fum. Si heu de matar el porc, en canvi, serà millor esperar a la lluna vella. En el girant, tot són ossos i sang i els botifarrons i els camots, tal com en diuen a Maó, s'esclaten.

Al lloc on habiten porcs, no hi cerquis espigues. El que exactament vol dir que és absurd cercar una cosa allà on no pot lògicament existir. Arriba el temps de les porquejades. La matança tradicional del porc era una festa, així com totes les operacions destinades a l'elaboració i aprofitament de la carn i altres parts de l'animal. També a Menorca. Demà és Sant Carles Borromeu, que tot i que va ser bisbe, el tenen com a patró els empleats de banca. Dimecres, dia 6, és Sant Lleonard i per aquest dia ja no queda cap moscard.

A la tardor aviat arriba la foscor. Avui és Sant Humbert, monjo, patró dels guardes forestals, dels caçadors i dels cans de caça. Durant l'onzè mes de l'any la naturalesa ens ofereix castanyes, aglans i móres. Els nostres camps acullen centenars d'estornells. A la tardor la vegetació canvia de color, hi ha poca claror i encara es pot sembrar blat i s'han de llaurar els camps per a eliminar les males herbes i per evitar que neixin. Estableix l'almanac tradicional que al novembre el bon pagès ha de vendre el seu poltre. En aquesta època també sol ser habitual comprar i vendre els porcells.