TW
0

Amb la calor d'aquests dies bonancencs d'octubre, estiuet rere estiuet, es pot constatar enguany que la tardor no es decideix a imposar-se. Aquests dies la sensació d'estiu, aquí i arreu, encara és molt eloqüent, talment com si volgués predominar en el temps. La vegetació sembla no voler fer l'obligat pas previ a l'arribada del fred. Els arbres no perden la fulla. Les acaballes dels múltiples estiuets perennes que tenim indiquen clarament que la tardor no acaba de posar-se en marxa. La lluna ha fet el Ple i el quart minvant no serà fins diumenge que ve.

Sant Crispí es aquí. Esperem que els arbres, enèrgicament verds, a partir d'ara comencin a iniciar el seu esperat contrast. S'apropa Sant Crispí i meteorològicament parlant, per Sant Crispí la calor arriba a la fi. L'anticicló manté la temperatura alta, tot i que els matins solen ser fresquets. A partir del migdia els termòmetres pugen i les jornades es tornen agradables. Aquest temps no pot durar massa. A poc a poc, hauran d'arribar les primeres fredors, indici del començament de la recta que ens conduirà cap a l'hivern.

Qui és sabater, que faci sabates. Que vol dir, poc més poc menys, que cadascú ha de fer allò que sap fer, i no allò que no entén. la setmana ens durà a sant crispí, divendres dia 25, patró dels sabaters. antigament, hi havia molts refranys que hi feien referència: «sabater amic o parent, calça car i més dolent». Els pobres sabaters tenien fama de dur les sabates més dolentes i més velles o més foradades que els altres. Es diu així perquè, molt sovint, la persona que té abundància d'una cosa perquè hi treballa o hi negocia, és el qui menys en frueix.

Per Sant Evarist, dia plujós, dia trist. Dissabte que ve, dia 26, serà Sant Evarist. I diumenge, en aquestes hores, ja haurà canviat l'hora. Segueixen marxant les aus estiuenques i comencen a arribar les hivernenques. Al camp no es pot treballar fins tan tard. Hem entrat en els dies de l'any en el quals els pagesos tenen molta feina i no hi ha temps per perdre. La darrera setmana completa d'octubre hauria d'obrir la tardor. Avui és costum de menjar bunyols.