Darrerament a Menorca s'han succeït diversos fets i notícies relacionats amb el sector forestal que no han fet altra cosa que confirmar-nos la importància i rellevància que els boscos poden tenir per al futur immediat de l'illa. La gestió forestal sostenible i ben planificada pot reportar beneficis ambientals a la vegada que econòmics, però també és cert que una diferència de criteris i una falta d'estratègia col·lectiva poden dur a malentesos, sobreexplotació o fins i tot a una pèrdua de recursos. La Secció de Ciències Naturals de l'Institut Menorquí d'Estudis (IME) vol fer notar la necessitat urgent d'ordenar i consensuar la gestió i l'explotació forestal sostenibles a Menorca, i és per aquest motiu que vol posar de manifest la necessitat de tenir eines d'investigació i debat pròpies com ho era, per exemple, el projecte LIFE+BOSCOS.Ara fa sis mesos, el Consell Insular de Menorca, al·legant falta de recursos econòmics, va paralitzar temporalment el projecte LIFE+BOSCOS (www.cime.es/lifeboscos), el qual tenia per objectiu principal establir les bases per impulsar una gestió forestal sostenible a Menorca i preveure els efectes del canvi climàtic sobre aquests ecosistemes. El projecte portava en marxa quatre anys i, en el moment de la seva paralització (quedava un any per acabar-lo), estava a punt de començar la seva fase final, que incloïa proves directes de gestió i aprofitament forestal en finques pilot de l'illa i la difusió dels seus resultats entre el sector i la població en general.
La Secció de Ciències Naturals de l'Institut Menorquí d'Estudis (IME) ha donat suport des del seu inici a aquest projecte ja que contribueix a l'augment del coneixement científic sobre els sistemes forestals de l'illa a la vegada que promou la seva conservació a través de la gestió sostenible, la qual cosa, a més, pot suposar un revulsiu per al desenvolupament rural pel fet de donar noves oportunitats i diversificar l'economia lligada al camp menorquí.
Com dèiem, darrerament s'han succeït diversos fets que confirmen la importància i rellevància que pot tenir el sector forestal de Menorca en el seu futur immediat i que han motivat, en part, aquesta reflexió. És coneguda per tots la polèmica generada per les maneres amb què una empresa de fora de l'illa ha començat l'extracció de biomassa de diverses finques forestals de Menorca. En aquest sentit la lliçó a aprendre és que efectivament els nostres boscos poden ser un recurs per generar feina i, a més, si la biomassa extreta queda a l'illa, pot contribuir a la sostenibilitat i l'autosuficiència energètiques de Menorca. Aquest fet va ser extensament recomanat al recentment celebrat Primer Congrés d'Energies Renovables i Sostenibilitat en territoris insulars (organitzat per l'Agència Menorca Reserva de Biosfera, que és també la responsable del projecte LIFE+BOSCOS). Cal puntualitzar que el projecte LIFE+BOSCOS sempre ha defensat i proposat una gestió i aprofitament forestal respectuós i lligat a la conservació de l'ecosistema. Precisament les proves pilot que s'havien de realitzar a les finques del projecte havien estat dissenyades en aquest sentit.
D'altra banda, el mateix Consell Insular ha realitzat enguany una important inversió de recursos econòmics i humans en la creació d'una brigada de persones desocupades per desbrossar les zones forestals limítrofes a algunes urbanitzacions de l'illa, per tal de prevenir un dels impactes que s'ha vist que s'incrementarà amb el canvi climàtic: els incendis forestals. Així doncs, el Consell amb la col·laboració de l'IBANAT i el SOIB ha format 44 persones que podrien trobar feina en un sector que la fase final del projecte LIFE+BOSCOS ajudaria a reactivar.
Per últim, és important recordar que actualment s'està redactant el Pla Forestal de les Illes Balears, document vinculant que reflectirà el futur forestal de Menorca i l'estratègia per arribar-hi. El Pla forestal pot incloure aspectes vitals per al futur sostenible del sector primari de l'illa, per minimitzar la dependència energètica de l'illa i per a la conservació dels ecosistemes forestals, aspectes tots ells que consideram importants per a l'assoliment dels objectius de Menorca com a reserva de biosfera. Tot i que és cert que la redacció del document està tenint en compte alguns dels resultats aconseguits amb el LIFE+BOSCOS, és una llàstima que, durant aquest procés de participació, el projecte hagi estat aturat, ja que això ha fet que la participació del Consell Insular en la redacció del nostre Pla Forestal hagi estat pràcticament nul·la.
El 30 de setembre de 2013 és la data límit que té el Consell Insular per aconseguir els recursos necessaris i comunicar a la Comissió Europea (que finança el 50% del projecte) la reactivació del LIFE+BOSCOS. Si no ho fa, el projecte quedarà inacabat i no es podran extreure les conclusions dels quatre anys de feina i recursos invertits. A més, hi ha el perill que aquest precedent pugui perjudicar el finançament europeu de futurs projectes de desenvolupament rural o conservació mediambiental a l'illa.
Per tots els motius exposats aquí, però sobretot perquè des de la Secció de Ciències Naturals de l'IME entenem que per al futur de Menorca és clau la gestió i la conservació forestals, animam el Consell Insular de Menorca a fer tots els esforços possibles per reunir els recursos econòmics necessaris (uns tres-cents mil euros) que permetin la finalització del projecte LIFE+BOSCOS, projecte demostratiu a nivell europeu, els resultats del qual poden ser la clau per al futur dels nostres boscos i tots els béns i serveis que aquests ens proporcionen.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.