Potser encara haurà de passar temps per admetre sense excuses que ens endinsem en un món nou, amb tot el que això comporta. Submergits com estem en l'huracà d'una crisi que amenaça d'eternitzar-se, se'ns fa difícil percebre que s'ha acabat una època. Més aviat ens afanyem en intentar tornar a la situació anterior a l'any 2007 sense aturar-nos a reflexionar que aquells temps se'n han anat per no tornar mai més. L'actual crisi és la manifestació d'un moviment de llarg abast que sacseja i posa en qüestió tot el que fins no fa molt ens donava solidesa i seguretat. Ben al contrari s'obre, davant nostre un nou panorama líquid, mutable i desconcertant. Davant d'aquesta realitat només hi ha dues possibilitats: o contemplar, impotents, com ens arrastren els esdeveniments, o bé ens reorientem col·lectivament per afrontar els reptes que la nova situació ens planteja. La primera opció és, senzillament, suïcida, per la qual cosa només ens cal mirar cap el futur per tal d'encarar-lo en les millors condicions possibles. Això no ens impedeix que reflexionem sobre el perquè hem arribat fins aquí per corregir tot el que hem fet malament i no tornar a caure en els mateixos errors. La història ens ensenya que davant les sacsejades d'una llarga crisi, els individus i les societats tendeixen a tornar-se conservadors. Però a nosaltres ens correspon actuar com societat civil i revertir la situació a partir de l'examen crític del present.
Des del punt de vista econòmic, no vàrem saber reaccionar front al repte dels països emergents i, en lloc de transformar les nostres estructures per guanyar en competitivitat, ens vam entestar en una expansió il·lusòria que només va ser possible gràcies a un endeutament tan gegantí com irracional. Gastàvem més del que produíem i compensàvem aquest desequilibri amb l'afluència de diner barat. Tot això va generar un endeutament desmesurat que tardarem en pagar, si és que algun dia ho podem fer.
En aquest context, la crisi financera ha estat el pitjor exponent d'una gestió econòmica desastrosa, envoltada, en el millor dels casos, d'una manca de control inexcusable i , en el pitjor, de la frivolitat, la manca de professionalitat i de l'ètica més elemental, quan no de la simple corrupció.
Davant la caiguda de l'activitat econòmica i en conseqüència d'una important disminució de la recaptació fiscal, les retallades en la despesa, fins i tot en capítols especialment sensibles, ha estat inevitable. Això no obstant, el remei només ha evitat la mort del malalt, però no ha aportat gairebé res a la seva recuperació. Cal entendre que el nostre estat de benestar ja no podrà ser com abans i que s'haurà de fer un gran esforç polític i social per redistribuir un recursos minvats, i fer-ho a més amb la màxima justícia social, tot atenent, en primer lloc, als més necessitats.
Pel que fa a l'àmbit polític, constatem el creixent descontentament amb l'acció, i sovint amb la paràlisi, dels nostres governants i de la classe política en general. Una classe política que necessita d'una gran transformació. La societat ho demana i les solucions són urgents. Els darrers sondejos del CIS ens permeten quantificar la desafecció envers el bipartidisme i a la vegada ens donen l'espectacular xifra de cinc milions de votants potencials que podrien donar suport a formacions disposades a capitalitzar la indignació i el descontentament social. Creix el risc de un neopopulisme que, en cas de materialitzar-se, podria causar greus ferides a la nostra democràcia. Però també és cert que no es pot deixar la direcció política en mans dels que l'han desvirtuada, fent-la servir en benefici propi i deixant de banda el fi superior de servei a la ciutadania, que és la seva raó de ser.
Resulta significatiu que després de molts anys de democràcia encara no ens haguem dotat d'una llei de transparència. El finançament dels partits polítics no s'ha resolt satisfactòriament. La democràcia interna en els partits polítics no es veu per cap cantó i la política, concebuda com una professió i un mitjà de vida, s'ha convertit en un càncer que debilita la democràcia i enforteix la maquinària dels partits. La falta de preparació de molts càrrecs públics és evident i la bombolla d'autocomplaença en la que viuen els partits provoca que les persones més preparades es mantinguin allunyades de la política i el servei públic, afeblint així , les nostres institucions.
El ciutadà reclama i no obtén, una nova llei electoral, un sistema de llistes obertes amb la màxima proximitat al votant i l'accés directe als seus representants per a traslladar-los peticions o sol·licitar-los aclariments, i conèixer com es gasta el diner públic. El ciutadà també reclama dels nostres legisladors que s'afrontin les conseqüències que tenen, per a l'erari, les conductes irresponsables dels dirigents de les institucions públiques.
És cert que la manca de valors i de conductes ètiques que ha caracteritzat la darrera dècada no han estat l'ambient més propici per generar comportaments responsables. Però això s'ha d'acabar. La societat ha d'exigir una cultura de responsabilitat política, social i empresarial que inclogui l'adequada gestió moral de la cosa pública.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.