El febrer de 2012 al Parlament de les Illes Balears tots aprovàrem, per unanimitat, demanar al Govern presentar de forma "urgent" un pla d'ocupació juvenil. Era el 17 de febrer del 2012 i avui ni existeix, ni existirà.
I la situació laboral dels joves a les nostres Illes empitjora: una taxa d'atur juvenil del 60,97 per cent, 28.400 joves a l'atur a Balears el primer trimestre del 2013, tres punts per damunt de la mitjana de l'Estat i 14 punts més que fa dos anys.
I al costat de la taxa d'atur, la taxa d'ocupació, que baixa,...i com baixa!: en el primer trimestre 2013 la taxa d'ocupació dels joves menors de 25 anys és del 17,53 per cent mentre que en fa dos, l'any 2011, era del 24,17 per cent.
Més atur i menys ocupació, però també tenim més precarietat en la contractació. Els contractes formatius ara són possibles fins els 30 anys i, si aquests no funcionen, encara n'hi ha uns de més precaris. El darrer invent són els "contractes formatius a temps parcial amb vinculació formativa", 90 hores de formació anual que no s'obliga a que sigui certificada! També hi ha menys protecció. El Pla Prepara ha deixat fora els joves de les Illes. Més dificultats d'accedir als recursos financers i menys recursos públics per ajudar els joves en atur: la davallada dels recursos en polítiques actives i la retallada dels serveis d'orientació laboral personalitzada han suposat perdre 60 milions d'euros en dos anys a Balears.
És necessària l'acció urgent i concertada de mesures de xoc. És necessària l'acció estratègica a curt i mig termini; una acció que doni respostes aquí, a les nostres illes; respostes ajustades a la realitat de la nostra comunitat que s'haurien de referir a:
- La realitat formativa de la nostra joventut: l'impacte de l'alt abandonament dels estudis entre els joves d'entre 18 i 24 anys, l'elevat nombre de joves amb baix nivell d'estudis i les dificultats dels joves amb nivells elevats de formació per accedir a la necessària experiència laboral.
- La realitat de les nostres empreses, així com l'alta estacionalitat de la nostra economia.
No tenim ni l'acció ni la iniciativa a les Illes, ni la concertació a nivell d'Estat. Respecte a l'aprovació de l'Estratègia d'Emprenedoria i Ocupació Jove cal advertir que a la primera mesura de desenvolupament d'aquesta estratègia -el Reial Decret Llei 4/2013 de 22 de febrer de mesures de suport a l'emprenedor i d'estímul del creixement i la creació d'ocupació- sols hi trobem mesures no concertades lligades als incentius als emprenedors i autònoms (inclosos els falsos autònoms o autònoms dependents, el que precaritza més la contractació). Ens referim als incentius a la contractació, el desenvolupament dels contractes formatius i de pràctiques i el nou invent del contracte formatiu "a temps parcial amb vinculació formativa". En definitiva més precarietat i política d'incentius; uns incentius que suposen el 40 per cent dels recursos econòmics del pla estratègic.
Aquesta política d'incentius no ha funcionat a les Illes. Els contractes d'ajuda als emprenedors (d'acord amb el RDL 3/2012 de mesures urgents per la reforma del mercat laboral), aquella reforma que -ens deien- 'ens havia de salvar; la que pensava per primera vegada amb els joves', ha tingut els següents resultats: al març del 2013 el conjunt dels contractes amb incentius foren 157, un 0,7 per cent del total de la contractació del mes; els contractes bonificats o incentivats per joves foren 21, un 0,09 per cent del total i els contractes formatius 85, un 0,3 per cent del total de la contractació...
Ja ho veuen; i queda sense desenvolupar, quasi sense recursos econòmics, tot el paquet de mesures lligades a la formació...El de la formació del 69,7 per cent dels nostres joves amb un baix nivell formatiu (72.400 d'un total de 103.800). Estem xerrant de programes formatius per obtenir les certificacions de professionalitat, de programes formatius amb compromís de contractació i de programes per tal que les persones en situació d'atur que abandonaren de forma prematura els estudis puguin accedir al títol d'ensenyament secundari obligatori. Es tracta d'una ajuda econòmica per a aquests joves!. I cal recordar que, segons l'EPA del primer trimestre del 2013, a Balears ha estat 26.100 joves entre els 18 i els 25 anys que van deixar els estudis.
A més queda pendent la regulació del programa europeu de Garantia Jove, un programa citat en l'Estratègia però no desenvolupat. Són 1.000 milions d'euros per Espanya en 6 anys (2014-2020) per garantir una resposta per part dels Serveis Públics d'Ocupació als joves menors de 25 anys en quatre mesos d'acabar els estudis o de quedar a l'atur; una resposta personalitzada de formació o feina. Per desenvolupar-lo necessitaran orientació personalitzada i formació, molta formació, a més d'altes dosis d'acord i concertació.
Si no actuen en formació avui, si l'única resposta que donen als joves és la màxima precarietat, si no actuen contra l'atur de la gent jove...vostès no tenen la més mínima credibilitat quan diuen que és la formació dels joves el que més els preocupa!
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.