TW
0

Des d'abans del 2005 tant UNICEF, com Caritas, com LA CAIXA advertien: la població infantil es veu afectada per la pobresa en un percentatge 5 punts superior a la resta de població. Segons dades de UNICEF el 13,7 per cent dels infants espanyols ja vivia el 2010 en llars amb un nivell de pobresa alta: un de cada set infant vivia en una família amb menys de 230 euros mensuals per càpita (menys de 10.983 € anuals per família amb dos fills menors de 14 anys). És la xifra més elevada de tots els països de la Unió Europea dels 15, i amb valors propers als de Romania i Bulgària.

A més, explica la mateixa UNICEF, a Espanya la pobresa infantil s'està cronificant: la majoria porta tres dels quatre darrers anys en aquesta situació i les anàlisis socials parlen sense embuts d'infants en situació de misèria al nostre entorn.

Unicef ​​destaca que els nens perceben l'increment d'estrés dels adults i molts dels infants se senten culpables de la situació creada per les dificultats econòmiques de la família.

El deute dels infants
Durant gairebé dos decennis, la crisi del deute ha tingut unes repercussions devastadores sobre alguns dels països més pobres del món, en frenar el seu creixement econòmic i desviar recursos que havien de haver-se utilitzat per a la salut, l'educació i altres.

Ara ens passa a noltros: com explica UNICEF, cada nen a Espanya neix actualment amb un "deute públic" d'uns 15.570 euros, i la crisi està augmentant la càrrega financera que aquests infants hauran de pagar en el futur. Als infants ja se'ls comença a cobrar el seu deute reduint la inversió en educació, en programes de salut, eliminant mesures socials d'equitat.

Al nostre país, a la nostra comunitat autònoma, a la nostra illa els serveis socials i de suport a les funcions de criança i cura de les famílies, ha estat i és la part més feble del nostre sistema de protecció social.

La pobresa també
habita a Menorca

El 72% de les persones que durant el 2012 han demanat ajuda a Caritas MENORCA són famílies amb infants.

El 15 % dels qui s'han atracat a Caritas MENORCA no havien demanat ajuda mai. En pocs mesos han recorregut l'espai fins la pobresa. El
52 % del ajuts concedits són aliments.

Els grup poblacional que requereix ajuda que ha tingut més increment són famílies de nacionalitat espanyola.

A Menorca el 13 % dels infants viuen en famílies amb greus dificultats per pagar el lloguer i que no tenen els recursos necessaris per garantir les altres necessitats bàsiques com aliment, salut, educació, ...

QUÈ HI PODEM FER?
Cal recordar que la Convenció dels drets dels infants és una veritable Constitució de la infància a escala mundial, i els poders públics i la societat sencera estem obligats a protegir el col·lectiu infantil vigilant que s'apliqui el principi d'interès del menor, com a consideració primordial de tota mesura que l'afecti, atès que el seu interès ha de ser superior a qualsevol altra interès legítim que pugui concórrer.

Les germanes clarisses de Ciutadella que han fet del Convent de Santa Clara un referent d'acollida, de pregària i de germanor enguany ens convoquen a celebrar Santa Clara sense oblidar els infants ciutadellencs i menorquins que no tenen ni el més bàsic. Per açò el seu programa de FESTA DE SANTA CLARA, ens convida aquest divendres dia 10 d'agost a les 20:30 a gaudir d'un recital Solidari del grup Llambre a favor de la Infància Necessitada de Menorca (i a fer una aportació voluntària).