Catalina Humbert amb els seus alumnes de s’Almudaina. - Cedida per C.Humbert

TW
0

De les antigues escoles rurals de Menorca ja només n'hi queda una d'activa en el terme de Maó, l'escola de Tramuntana, a Favàritx; però històricament n'hi ha hagudes un bon grapat de repartides per la nostra geografia quan les vies de comunicació i els mitjans de transport eren més precaris. La seva existència, sense cap dubte contribuí, a millorar el nivell d'alfabetització i escolarització entre la pagesia de les zones més allunyades de les poblacions, que abans estaven molt desateses.

Sense comptar les escoles de les petites poblacions, i cenyint-nos exclusivament a les rurals, fins ara n'he pogudes registrar catorze, però podrien haver estat més: quatre a Ciutadella, tres a Maó, tres a Alaior, dues a Ferreries, una as Mercadal i una en el terme des Castell.

L'ESCOLA

Aquesta escola rural del terme de Ciutadella, estava instal·lada a una caseta d'entre sa Costa Nova i el lloc de ses Tavernes, damunt un pujol ran de la carretera Maó-Ciutadella en el costat de tramuntana.

És molt probable que l'edificació ja existís amb anterioritat, n'hi havia d'altres a tocar de la carretera que servien als llocs de més endintre per deixar-hi la correspondència, un paner de provisions per dur a cal senyor o esperar el correu. De fet, no gaire enfora, n'existia una altra de similars característiques, la de Son Sintes. Tot i que, oficialment se la coneixia com a escola de s'Almudaina, el lloc del mateix nom es troba bastant endins cap a la tramuntana, els terrenys sobre els que està edificada pertanyien a Santa Victòria.

El petit col·legi fa anys que deixà d'albergar les funcions educatives, però la caseta, flanquejada per un parell de pins, encara existeix al capdamunt del caminet que surt de la carretera, amb el nom mig esborrat a les cantonades. És més fàcil de localitzar en el sentit de Ciutadella a Ferreries. Conserva els bancs de pedra del pati, estalonats a la façana, i un de llarg cap a migjorn que constitueix un bon mirador sobre el paisatge de més allà de la carretera.

L'aula de l'escola era tota la nau de la part de llevant i obria la finestra de la dreta del petit edifici, mentre que l'altra part de habitacle només s'havia fet servir esporàdicament per als al·lots més petits.

S'Almudaina arreplegava i escolaritzava els infants dels llocs del terme de Ciutadella que són més propers al terme de Ferreries. Es Coll Roig (acabat es Pla Verd, a migjorn), Alfurí, Alfurinet, Santa Victòria, Alpútzer Nou, Alpútzer Vell, Son Sivineta, s'Almudaina (que els al·lots hi anaven amb un ase), Son Toni Martí (davant l'escola), ses Tavernes, Son Rata (malnom), Son Sintes, Son Planes, els Aljubs i els Aljupets, que eren el seu límit occidental cap a Ciutadella.

Son Sivineta era propietat del bisbe Moll, ciutadellenc, que anà destinat a Tortosa. Els pagesos tenien una dotzena de fills. L'amo deia a la mestra "jo no se llegir ni escriure, voldria que els al·lots en sabessin per poder escriure al senyor".

UNA MESTRA

Catalina Humbert Fedelich, nascuda a Maó el 1924, era gairebé predestinada a la vocació pedagògica. La seva tia, Magdalena Humbert encara va fer escola amb el mestre Mateu Fontiroig, fundador de la prestigiosa escola de la raconada de la plaça Reial (o de l'American Bar). En Mateu instruïa els al·lots, mentre que na Magdalena dedicava els seus esforços educatius a les al·lotes. Segons assegura na Catalina, aquesta va ser la primera escola que acollí fillets i filletes en un mateix edifici, els més petits compartien aula, els majors encara assistien a classes separades. Quan va morir Mateu Fontiroig donà continuïtat a l'escola la seva tia; na Nineta l'ajudava.

El 1950 Catalina Humbert aprovà els exàmens com a mestra de primera ensenyança a l'Escola de Magisteri de Palma. Exerciria com a mestra interina a Sant Climent i Sant Lluís. El 1961 es presenta a oposicions a Lleida, com bastants altres mestres menorquins, i durant un any tingué plaça en propietat a Músser, un poblet de vint-i-cinc cases a prop dels Pirineus; amb altres companys menorquins es trobaven a la Seu d'Urgell en anar a cobrar les poc més de mil pessetes mensuals. Posteriorment tornaria a Menorca per anar destinada a s'Almudaina, d'on passaria a l'escola unitària de Llucmaçanes i, finalment, a sa Graduada de Maó, on arribaria a la jubilació el 1989.

S'ALMUDAINA

El 18 de juny de 1962, en virtut de concurs general de trasllats, Catalina Humbert passà a oferir els seus serveis a la "Escuela Nacional Mixta" de s'Almudaina, amb efectes econòmics i administratius a partir de l'1 de setembre, amb un sou anual de 23.880 pessetes.

Més d'una vintena d'al·lots i al·lotes seguien les classes en la jornada continuada de 8'30 a 13'30 hores, ja que hi havia al·lots que hi anaven d'enfora i a més els capvespres donaven una mà a les feines del lloc. Entre setmana la mestra menjava i dormia a ses Tavernes, que no és gaire enfora, el dissabte tornava a Maó amb el correu, al carrer del Pi on viu encara. Els capvespres, na Nineta llegia, feia labors –va fer un cobrellit–, també anava a cercar espàrrecs o esclata-sangs quan n'era el temps, amb les dues filles majors que encara vivien amb els pares, naturals de Ferreries, i els dos missatges, un de Ferreries i l'altre de Ciutadella, fill del pagès dels Aljubs.

Els darrers temps d'estar a s'Almudaina deixà de desplaçar-se amb el correu. Es va treure el carnet de conduir i comprà un "dos cavalls". El mateix model de cotxe que tenia la mestra maonesa Pons Martí, destinada a l'escola rural de Torrepetxina, de Ciutadella igualment.

Els vespres també va fer escola als grans, amb major presència d'al·lots que d'al·lotes. A l'hivern a les cases de ses Tavernes, a una taula molt llarga; quan feia bon temps desplaçaven les classes nocturnes a l'escola de s'Almudaina. A l'època de més feina al camp els joves anaven més cansats i deixaven l'escola. Eren un bon grupet de joves dels mateixos llocs dels que acudien els seus germans més petits a les classes diürnes. El missatge ciutadellenc de ses Tavernes –el dels Aljubs– assistia a l'escola els vespres, i un germà més petit anava de dia a s'Almudaina.

El dijous Jarder tots els pagesos d'aquell contorn es reunien davall un pinar proper, duien menjar, mataven un be i dinaven junts. De més enrere, segons li contaven, també feien música i ballaven fandango. La mestra coneixia tots el pagesos de quan hi anaven a "posar" els fills a l'escola, però no es veien gaire, molts llocs eren enfora i anaven prou enfeinats. Així i tot es van portar molt bé amb ella, en matar el porc li duien un present i un any per Nadal li van dur tres galls dindis. Encara conserva la fotografia amb el cavall que li envià un exalumne de s'Almudaina quan sortí per les festes de Sant Joan.

Abans d'ocupar la plaça de s'Almudaina na Catalina Humbert, impartia les classes una senyora gran, que no va conèixer, casada amb un sastre que tenia botiga oberta a prop de la plaça de ses Palmeres de Ciutadella. El 27 d'agost de 1965, na Nineta cessà a s'Almudaina, deixant el seu lloc a una maonesa casada a Ciutadella, Lolita Currás Bosch. El seu pare era militar i sa mare dels Bosch de sa Farinera.

Aquesta escola es podria haver obert a finals dels cinquanta i finalitzat les seves funcions, com a molt, damunt l'any 1973. Agrairé si qualcú em pot donar majors precisions o testimonis d'antics mestres o alumnes.

–––
SABATERS DE BANQUETA
Feta la presentació de la monografia "Sabaters de banqueta des Migjorn Gran", el divendres passat, vull manifestar el meu agraïment al batle Pere Moll, al co-presentador Joan Pons Moll i a la cinquantena d'assistents que van participar-hi activament. Les persones interessades poden trobar el llibret a les oficines municipals des Migjorn.
–––
adsintes@telefonica.net