TW
0

El fantasma de la crisi financera recorre el Planeta, però no tots els països la pateixen per igual. Mentre n'hi ha que l'estan superant, d'altres, com Espanya, es mantenen en recessió a llarg termini. S'entreveu certa afinitat entre aquella Espanya fosca i estantissa, permanentment en crisi -descrita per Cervantes, Quevedo, Velázquez, Galdós, Goya, Baroja o Valle-Inclán-, amb la política espanyola actual, democràtica, sí, però independent de la moral, com una forma de gestionar el poder al servei del compliment del dèficit que exigeix el capital, el mateix que ens ha ensorrat.

Algú (pares, professors, polítics…) haurà d'explicar als joves el que està passant, davant la inquietud provocada pels retalls pressupostaris (anomenats eufemísticament "ajustaments") anunciats (en divendres, per allò de que el cap de setmana refreda els possibles anàlisis dels mitjans de comunicació) en els pressupostos d'Educació i de Sanitat, quan en el discurs d'investidura el president de Govern, Mariano Rajoy, afirmava que "la España del futuro dependerá de nuestro sistema educativo".

La realitat és que l'Educació a Espanya patirà el curs que ve un retall de 3.623 milions d'euros, segons dades de Soledad Gallego al diari "El País" ("Se aproxima un incendio"). Retalls absolutament necessaris, segons l'òptica propagandística del Govern. Algú haurà d'explicar als joves quin és el nostre sistema educatiu del futur. Cap mesura per intentar disminuir l'abandó i el fracàs escolar que pateix l'educació secundària que ja supera el 30%, molt per sobre de la mitjana europea.

S'empobrirà la qualitat de l'ensenyament, no es cobriran les baixes docents durant les dues primeres setmanes, hi haurà més alumnes per aula, molts professors interins es quedaran sense feina, es reduiran les beques... Com es poden millorar els resultats? Augmentant les ràtios i fent més hores? A qui es vol enganar?
Algú haurà d'explicar als joves d'avui, amb menys incentius i ajudes, per què han de ser ells els qui paguin el gran forat educatiu que ha provocat l'elit financera (bancària i mercantil) que segueix disposant de recursos per seguir especulant. Quin és el futur que espera als joves espanyols, front als joves europeus?