TW
0

Dia 29 de març hi ha convocada vaga general a tot el país. Tot i que els mitjans de comunicació no es fan ressò, aquests dies, intel.lectuals, associacions, universitaris, jutges, actors i entitats de tot tipus estan fent públic el seu suport a la vaga general. Una associació ha estat la UPTA (Unió de Professionals i Treballadors Autònoms), i en privat ja hi ha més d'un empresari que diu que aquestes mesures d'austeritat i retallades acabaran amb tot.
Tant Zapatero, el seu darrer any de Govern, i Rajoy que fa just tres mesos que és president, fan reunions amb les 35 empreses espanyoles més grans, en un acte de claudicació democràtica sense precedents, passant Espanya de ser una monarquia parlamentària a una monarquia plutocràtica, al manco això és el que sembla.

Cada vegada hom veu més botigues i comerços tancats, però també moltes empreses, especialment PIMEs, que recordem són el teixit productiu d'aquest país i donen feina a més d'un 90% dels treballadors. Els dos principals problemes que tenen les PIMEs són els següents: haver de pagar l'IVA, encara que no l'hagin cobrat (decepcionant fins ara les mesures que ha pres el Govern) i estar al dia amb Hisenda, seguretat social etc, pagant uns recàrrecs molt elevats si no s'està al dia, en canvi les administracions tenen deutes importants amb aquestes PIMEs. La Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) feia públic fa uns dies que el càlcul del deute dels Ajuntaments era d'uns 17.000 milions d'euros, aquí hem d'afegir les CC.AA. i l'Estat. Més d'una PIME ha tancat pel deute de l'administració amb l'empresa… idò bé podem afirmar que fins ara res s'ha fet en aquest camp, és més, crec que és vergonyós el pla aprovat pel Govern Central, per pagar els deutes, ja que a aquells que "perdonin" després de mesos sense cobrar, part del deute, és a dir a no cobrar una feina feta, cobraran abans…és un escàndol.

Un altre greu problema és el finançament, ho diuen alguns estudis, les Cambres de Comerç, per exemple, a principis de 2011 feien públic que el 87'3% de les PIMEs diuen tenir problemes per accedir al finançament. La banca, gran responsable de la crisi, i en concret la banca espanyola entre 2011 i 2012 ha de tornar 196.000 milions de deute, a més hem d'afegir que Europa cada cop exigeix més fons de reserva, la conseqüència és clara, la banca redueix el crèdit, els doblers que deixa a les PIMEs i famílies, ofegant financerament l'economia real.

La majoria de polítics, a les campanyes electorals s'omplen la boca de mesures, diuen per combatre l'atur i per ajudar les PIMEs, però la realitat dels seus fets és tot el contrari.

A tota Europa hi ha un corrent ultraconservador que respon als interessos dels grans bancs i les grans empreses, però que va en contra dels treballadors, les famílies i les PIMEs. Les retallades, la baixada de sous, l'empitjorament de les condicions laborals, només fa que cada cop sigui més difícil mantenir el cicle econòmic. És relativament bo d'entendre, si cada dia hi ha més gent a l'atur i la gent que fa feina perd poder salarial, o té por a perdre la feina, el consum cau en picat, i en caure disminueix l'activitat econòmica, provocant més tancament d'empreses i més atur, i els governs en lloc d'estimular l'economia el que fan és seguir amb mesures d'austeritat que encara faran caure més el consum i així seguim destruïnt empreses i llocs de feina. Mentre tot açò passa, les 35 empreses espanyoles més grans que cotitzen a la borsa van tenir en el 2010 uns beneficis de 51.613 milions d'euros un 24'7% més que en 2009, els bancs reben avals i diners públics per mantenir-se i la venda de cotxes de luxe a Espanya l'any passat va créixer un 85% respecte el 2010.

Aquesta reforma laboral, només serveix a més d'acabar amb tots els drets dels treballadors, per baixar sous, augmentar l'atur i fer la classe treballadora més pobre i en el millor dels casos fer-la més feble i que tengui més por, ja que no té cap garantia de continuïtat a l'empresa, és carregar-se l'Estat Social i l'equilibri en les relacions laborals. De fet el propi Rajoy ja ha reconegut que enguany hi haurà uns 600.000 aturats més… amb aquest panorama moltes PIMEs, botigues i comerços tancaran les seves portes.

Aquesta crisi és resultat de la disminució de la demanda com a conseqüència de la disminució de les rendes del treball fruit de les polítiques equivocades que ens duen cap el col.lapse econòmic.

La reforma laboral tindrà efectes molt negatius per les petites empreses i els autònoms, menys consum durà estancament de l'economia, i qui ho patirà primer, seran les petites empreses, tancar un dia no arruïnarà els seus negocis, en canvi pot ajudar a donar un missatge clar al Govern perquè comenci a repensar-se les seves polítiques, agressives amb els petits empresaris i treballadors i en canvi benvolents amb la banca i les grans empreses. Si jo fos un empresari, botiguer o autònom, dia 29 de març també faria vaga i aniria a la manifestació que sortirà a les 18.30 de la Plaça de s'Esplanada. Els petits hem de sumar forces davant els interessos d'aquells que són tant grossos, però a la vegada una minoria.