TW
0

Benvolgut i honorable president Bauzá: Aquest agost passat vaig tenir ocasió de compartir una vetllada amb vostè després de celebrar les III jornades de Menorca Illa del Rei, aquest any dedicades a analitzar la greu problemàtica del transport aeri a la nostra illa. Enmig de l'agradable distensió del sopar li vaig preguntar si els mallorquins eren generosos. La seva resposta va ser ràpida i ocurrent: "Només amb els qui s'ho mereixen". Em va restar sense paraules i amb una rialla a la boca per l'enginy i rapidesa de la rèplica.

A Menorca, com sap, una illa sembrada de pedres, tenim sovint, massa sovint, la percepció de què no existim per a la nostra germana gran. Fa anys que patim la precarietat i carestia del transport aeri que ens impedeix progressar i ens empobreix. Patim un greuge comparatiu important. Un resident a Calvià, per posar un exemple, paga menys de la meitat que un des Mercadal per anar a la Península. Mallorca, entre altres facilitats que no gaudim les illes petites, disposa d'un aeroport internacional que connecta l'Illa amb freqüències, horaris i tarifes molt idònies a tota classe de destinacions.

Menorca, i les Pitiüses, som territoris perifèrics petits on la lliure competència de mercat no hi actua favorablement. Són aquestes les condicions que contempla la normativa europea perquè s'hi declarin Obligació de Servei Públic les connexions amb les principals ciutats de la Península. A l'actualitat a Europa hi ha més de 250 declaracions d'OSP. Els territoris protegits es fan mereixedors de rebre ajudes estatals en concepte de transport, ja sigui aeri o marítim, donat que la seva situació perifèrica o aïllada els impedeix el seu desenvolupament econòmic, social i cultural.

Fa anys que des de Menorca reclamem aquesta figura legal. Atesa la baixa freqüència de vols, els horaris inadequats i sobre tot les tarifes abusives que han comportat el greu estancament de la nostra economia, tal i com reflexen les dades.

Gràcies al seu Govern, i també a la diligència del seu director general de Ports i Aeroports, Sr. Deudero, s'ha aconseguit del Ministeri de Foment el reconeixement de què Menorca és un territori perifèric que precisa ineluctablement d'aquestes ajudes estatals. Això és una bona notícia.

Però, ara, cal elaborar-la, cal concretar-la, cal definir-la amb els tràmits pertinents. Com vostè sap, fa anys que els vols interinsulars estan afectats per una declaració d'OSP que, en el seu moment es va negociar malament. Així, les tarifes màximes es van definir a preus molt elevats i ara gaudim el patètic honor de pagar els preus més elevats no tant sols de l'Estat Espanyol sinó de més enllà per un curt trajecte de només 20 minuts. Estem molt contents de què finalment s'hagi anunciat la propera declaració d'una OSP entre Menorca i la Península, esperant la seva concreció final, però també seria de justícia que totes les Illes Balears estiguessin connectades per vols molt més econòmics, amb tarifes úniques i universals que permetessin als seus habitants una circulació fàcil i contínua entre totes les illes.

Per ser definitivament "4 illes, un país", és imprescindible que el dret a la mobilitat segui garantit per unes condicions adients. Confiem de nou amb la seva tasca de Govern. "Menorca i totes les illes Balears s'ho mereixen".

Ben cordialment.