Des dels seus orígens, el cafè ha sigut objecte d'enceses polèmiques i passions i odis a parts iguals. És curiós i tanmateix no gens estrany, que els seus efectes energètics i euforitzants promoguessin lleis com la prohibició de les cafeteries tant al món islàmic com al cristià durant els segles XVI i XVII, per creure que consumir cafè en companyia promovia l'esperit crític i en conseqüència, afavoriria els intercanvis culturals i intel·lectuals. Aquesta anècdota demostra que des de fa molts segles el cafè, més enllà de ser un producte bàsic i estratègic per a l'economia mundial, és considerat un element imprescindible per a la vida del dia a dia, tant a nivell familiar com d'amistat o de feina. El cafè és a tot arreu i ens acompanya a qualsevol hora del dia, a qualsevol lloc, en soledat o en companyia. A nivell mundial, és el 3er producte més venut: es calcula que són 125 milions de persones les que viuen dels cafetals, les quals proporcionen cada any 400.000 milions de tasses de cafè. Els interessos econòmics i socials al voltant del cafè són per tant enormes, amb moltes probabilitats de l'existència de desigualtats, i és per aquesta raó que Comerç Just té com a un dels seus productes-bandera el cafè: a Menorca, és el producte de Comerç Just més venut, junt amb l'arròs.
Intermón Oxfam afegeix un nou cafè a la gran família dels seus productes a través d'un projecte estimulant només amb un petit gest en la senalla de la compra: el Cafè Tierra Madre, amb l'objectiu de fomentar l'agricultura sostenible amb el seu treball i prioritzar la igualtat de gènere en les zones rurals. Aquest cafè, de collites procedents de la Cooperativa Aldea Global –fundada fa més de vint anys per camperols indígenes del nord de Nicaragua– és de tipus Aràbica (el més apreciat, amb un percentatge de cafeïna relativament baix) i rentat, tal com es fa amb els cafès Aràbica d'alta qualitat per conservar totes les seves propietats.
El Cafè Tierra Madre, distribuït per Intermón Oxfam amb la col·laboració de la banca ètica Triodos Bank, remet directament al concepte del projecte: Tierra Madre és mare terra, on s'agrupen dones mares de família amb títols particulars de parcel·les. Perquè tal com diu l'eslògan del projecte, aquest cafè és "Cultivado por mujeres dueñas de sus vidas".
A Nicaragua, més de la meitat de la població és femenina, però les desigualtats i la discriminació per sexe es troben a l'ordre del dia en qualsevol nivell. L'atur en el camp, el dèficit en salut i educació que pateix la població rural i la manca d'accés a la terra empenyen a molts camperols a migrar cap a la ciutat, on les dones es converteixen en mà d'obra barata i no qualificada, sotmeses a l'opció d'abusos. Les que romanen al camp, amb els seus marits o soles -quan ells migren a la ciutat per cercar millor opcions- sobreviuen i cerquen un millor futur per als seus fills sense descans tots els dies a través de l'horta de la família, la producció domèstica i el petit salari de feines externes.
Dur a terme aquesta responsabilitat es troba sovint amb molts obstacles en forma de discriminacions de facto a molts nivells, afectant-les sobretot en la possibilitat de la seva independència econòmica. L'analfabetisme generalitzat de la població femenina i les lleis en els codis civils i de família situen la dona en clars desavantatges quan han de sol·licitar un crèdit o volen accedir a parcel·les de terra per si mateixes, independentment dels homes. En conseqüència, si bé les dones tenen la responsabilitat d'administrar els recursos per tradició i per necessitat, en realitat no tenen control sobre ells i per tant, tant elles com les seves famílies en són afectades.
L'objectiu comú de la cooperativa Aldea Global i d'Intermón Oxfam és fomentar la presència real de les dones en les zones rurals de Nicaragua i que puguin controlar les seves vides i les de les seves famílies sense dependre de la presència de la figura d'un home. A més, Aldea Global compta amb el 47% de dones com a afiliades, pel que la recerca d'una major justícia entre gèneres guanya en sentit. Per aconseguir que les dones guanyin un salari propi controlant els seus propis recursos, Intermón Oxfam adquireix el Cafè Tierra Madre només procedent de les parcel·les on les dones de la Cooperativa siguin co-propietàries o propietàries. La política de preus que aplica Intermón Oxfam sempre beneficia el camperol i a la seva família, lliure de les especulacions borsaris que habitualment els oprimeixen. Dins el preu just per quintal s'afegeix un plus dirigit a la Cooperativa, el qual el dedica a sufragar les despeses administratives que costa la reescriptura de les terres que estiguin a nom dels homes, per fer realitat la co-propietat o la plena propietat de les terres per part de dones. Aquest procés és controlat per una empresa independent que compta amb la confiança de molts anys amb Intermón Oxfam, FUMDEC.
Quina és la conclusió de tot plegat? Quin és el missatge que ens vol enviar el projecte Cafè Tierra Madre? En els països del Primer Món ens preocupem perquè la igualtat de gènere i la justícia de drets entre homes i dones sigui una realitat que puguin disfrutar les generacions que ens vindran, els nostres fills. La lluita és extensiva a tot el món, tal com es demostra cada dia amb l'augment d'una major consciència davant aquestes problemàtiques, no només a casa nostra, sinó també a països on les dones estan en situacions molt més desavantatjoses que nosaltres. Si col·laborem amb la compra del Cafè Tierra Madre, més enllà de ser un producte d'alta qualitat, també col·laborarem en una major justícia de drets per aconseguir un món millor. Aconseguir-ho amb petits passes és el secret: és la nostra força com a ciutadans de carrer, malgrat ens separin milers de quilòmetres.
Trobareu el Cafè Tierra Madre a totes les botigues de s'Altra Senalla de Menorca en paquets de 250 grams, a 3.75 euros cadascun, i com sempre, recordeu que teniu ben a prop vostre una botiga de Comerç Just a Ciutadella, Maó, Ferreries, es Mercadal i Alaior, on els voluntaris us atendran amb molt de gust.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.