El glosat és un exemple viu de la riquesa del patrimoni cultural menorquí. La glosa és una conversa a on es tracten tot tipus de temes, on s'improvisen els assumptes i es posa a prova l'enginy del glosador, personatge que temps enrere anava lligada als treballs del camp: pagesos, ferrers i araders. Abans, els glosadors portaven les notícies a tota l'illa amb les seves gloses fetes al camp; avui molts pagesos viuen al poble, els nous glosadors surten del poble i els glosats es fan al poble.
Els glosadors d'Alaior
Gràcies a Joan López Casasnovas, sabem dels glosadors més antics d'Alaior com es Sastret d'Alaior, en Morros Tallats i en Llepa. En Miquel de Son Fabiol parlava d'una reunió feta l'any 1932 amb en Martí de Morell, en Brisio i l'amo en Xim.
Més cap aquí, la gent ha conegut bons glosadors. El més destacat és Llorenç Janer Bagur, en Llorenç Vivetes, conegut així per haver viscut a Son Vives, lloc de Ferreries.
Guida Pons Mascaró o na Guida d'Alaior, va ser una bona glosadora nascuda a Alaior i que, de casada, va anar a viure a Sant Lluís. Tot i viure a Maó, Biel Cardona Pons, s'Arader, va néixer a Alaior i és considerat un dels millors glosadors de l'illa.
Altres glosadors del poble ho van ser en Joan de Binixabó i Bartolomé Sintes, en Mevis des Taronger. I sempre acompanyats per la guitarra de Jordi Orfila que, a més, sap fer bones gloses. D'altres sonadors que han donat vida als glosats són Toni Florit, José Mascaró, Sebastià Sintes i Joan Pons.
A nivell particular, Miquel Sintes Petrus, en Miquel Garballet, i Francisco Pons Torres, en Xec de ses Quarterades, han demostrat el seu enginy.
El futur de la glosa
Als anys vuitanta, els glosadors ja treballen per al futur de la glosa. El 18 de gener de 1980, l'Associació de Veïns Es Pouet organitza un glosat amb Llorenç Janer, Biel Cardona s'Arader, i Antoni Olives Barber (l'amo de Son Mascaró) i Josep Triay de Ciutadella, acompanyats per Jordi Orfila i Antoni Florit (de Ciutadella). L'acte va servir per a fomentar la glosa.
Un acte públic preciós ho va ser el pregó de les festes de Sant Llorenç de 1998. Impulsat pel llavors regidor Antoni Mir, Maties Mascaró, Jordi Orfila, Tòfol Llambies i Pere Seguí van glosar acompanyats a les guitarres per Martí Piris i Toni Sintes.
Miquel Ametller Caules, preocupat per la desaparició de la glosa com a expressió de la cultura popular, dedica la seva vida a difondre la glosa i ha procurat l'aparició de nous glosadors. Durant la transició, acompanyat sempre per Esteve Barceló, van impedir la pèrdua del glosat a Menorca. L'any 1999 es crea Soca de Mots, associació que treballa per recuperar i divulgar la glosa i formar nous glosadors.
Miquel Ametller va fer un taller de glosa l'any 2000 a l'Escola d'Adults d'Alaior. D'aquella iniciativa van sortir nous impulsors de la glosa, Jaume Llambías i Antoni Rotger. Ells, primer amb Soca de Mots, i sempre d'una manera desinteressada, promocionen la glosa fins a l'infinit.
Els trobam a qualsevol glosat, organitzat o no per Soca de Mots, als glosats de La Salle, el glosat de la setmana abans de Sant Llorenç, glosant a sopars de veïns i ja són reconeguts els glosats a ca seva, el divendres de Sant Llorenç, als carrers de Sant Diego i Sant Diego Vell, un any aquí, un any allà. I no ens hem d'oblidar de Pilar Pons, alaiorenca que viu a Sant Lluís.
Les gloses escrites
Gràcies a la mà de mestre Antoni Pons i Alimundo, conservam gloses escrites dels segles XVIII i XIX que es deien a Alaior: el doctor de pols, les gloses del pare Netto i les orgues noves per a Ferreries. Ja al segle XX, el lluïsser Llorenç Pons Sintes va escriure les "Festes de Sant Llorenç de 1965. Gloses dedicades a Alaior".
El testament d'en Bernat Figuerola és una glosa popular que se llegeix el Darrer Dimarts abans que en Figuerola sigui cremat. Aquesta festa ja es feia abans de l'any 1936 i, després d'uns anys oblidada a causa de la dictadura, va ser recuperada l'any 1977 gràcies a un grup de joves d'Alaior.
A la revista local S'Ull de Sol s'hi han publicat gloses escrites fetes per Vicent Villalonga, Joan Pérez Ríos, Antoni Alzina, na Barberita, Gabriel Gonyalons, Pere Palliser, Miquel Fuguet Mercadal de Son Fabiol, en Pepe des Llogaret, Jordi Orfila, Pere Pons Capó Vinyes, Bep Portella i Francisco Pons Torres, d'entre altres.
Glosar als Darrers Dies
a La Salle
Temps enrere, la vetllada del glosat se celebrava abans d'entrar a la Quaresma. Hi havia molta afició entre la pagesia i la gent d'edat i, gairebé sempre, el glosat solia acabar ben entrada la matinada.
Els glosats de La Salle són, possiblement, dels més antics que es fan a Menorca. En primer se celebraven al saló d'actes de La Salle dalt sa Plaça Nova, col·legi obert a l'antic casino Castell l'any 1926; ens conten que anava tan gros que, acabat el glosat, els glosadors seguien glosant a cas Blaus fins molt avançada la matinada.
Els glosats van continuar al teatre del nou edifici construït al carrer des Porrassar Vell l'any 1964. I allà s'hi segueixen celebrant fins avui en dia.
El glosat va ser impulsat per l'hermano Bernat amb el suport del Patronat format pels antics alumnes del col·legi. El glosat va agafar tanta fama als anys seixanta i setanta, que fins i tot venia gent d'altres pobles per escoltar els glosadors.
A La Salle hi han participat glosadors d'èpoques diferents. Temps enrere hi trobam glosant a Llorenç Janer, Biel Cardona i Miquel Ametller de Ciutadella acompanyats per Jordi Orfila i Antoni Florit.
Als anys noranta van ser famosos els glosats amb la presència de Miquel Ametller i Esteve Barceló. I a la dècada del dos-mil hem de destacar la presència dels joves glosadors: Jaume Llambías, Toni Rotger, Pilar Pons, Alfonso de la Llana, Paco Rotger, en Nanis, Vicent Marí, Joan Moll, d'entre altres. I com a sonadors, sempre han tingut la col·laboració de Jordi Orfila, a més d'algun sonador de Ciutadella.
Aquest divendres podrem xalar amb un nou glosat a La Salle. I no ens hem d'oblidar del glosat que solen fer a cas Jubilats el Darrer Diumenge. Per als glosats d'enguany ens farem nostra la convidada publicada al programa de 1969:
Anau a encomanar a l'acte
sa butaca pes glosat,
i en venir es darrer dissabte
el tindreu assegurat.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.