TW
0

Ara fa un any es feia públic la dada d'atur del mes de desembre de 2010, amb 7.036 aturats, després que el mes de novembre del mateix any, la xifra arribava als 7.132, constatàvem que l'atur no fa més que augmentar. Idò bé, ara sabem que hem tancat l'any 2011 amb 7.573 aturats, mentre el novembre la xifra era de 7.605.

Segons la memòria del Consell Econòmic i Social de les Illes Balears de 2010, Menorca va ser l'illa on la destrucció d'ocupació va ser més important, un -3'33% i 999 afiliats manco a la Seguretat Social. Respecte als aturats de llarga durada, passam de 342 l'any 2007 a 1.320 l'any 2010 (veure quadre adjunt). Totes les dades anteriors ens indiquen clarament tres fets: a) l'atur no deixa d'augmentar, b) cada vegada hi ha més persones que duen molt temps a l'atur, i per tant augmenta la pobresa i el risc d'exclusió social. c) Menorca perd llocs de feina no només per l'atur, també per la destrucció de l'ocupació, la qual cosa indica que la realitat social és més terrible del que diuen les xifres oficials d'atur.Els aturats, les persones que no tenen feina són per CCOO el principal problema, no el dèficit, i menys encara el dèficit públic, ja que aquests són conseqüència d'una política financera i fiscal equivocades, i en qualsevol cas encara que només sigui per raons humanitàries, primer haurem de combatre l'atur, de no fer-ho és impossible davallar les xifres de dèficit. No és cert que retallant les inversions i reduint la despesa pública sortiguem de la crisi. Cap de les mesures aplicades pel PSOE, com la reforma laboral, el canvi en la negociació col.lectiva, els plans d'ajust, o la reforma de la constitució pactada amb el PP van ser eficients i les mesures aplicades pel PP, que recordem-ho, fa 7 mesos que governa els municipis i la Comunitat Autònoma duen l'economia cap a la destrucció. També, les mesures aprovades el passat dia 30 pel Consell de Ministres, són, en aquest sentit, a més d'ineficients, clarament injustes, repassem-ne algunes:

Pensionistes: Segons l'INE (Instituto Nacional de Estadística) l'indicador avançat d'IPC situa la variació anual pel desembre en un +2'4%, el Govern va aprovar una puja del 1%..., on queda la compensació de la pèrdua de poder adquisitiu dels nostres pensionistes?, que recordem són dels que manco cobren a tot l'Estat (les pensions contributives a Menorca, segons la memòria del CES 2010 (pg. 453) estan amb una quantia mitjana de 715'29 euros, però les del SOVI (Assegurança Obligatòria de la Vellesa i Invalidesa), juntament amb els empleats de la llar, només reben 366'41 i 470'79 euros, respectivament. Si a tot açò sumem la puja del IRPF, alguns pensionistes poden cobrar, encara manco que l'any passat.

Puja d'impostos: El Govern preveu recaptar 4.111 milions d'euros de les rentes de treball (sous) per 1.246 milions de les rentes de capital (beneficis empresarials). Segueixen així castigant al conjunt dels treballadors.

Dependència: Posposar fins el 2013 la introducció de noves categories de beneficiaris de la Llei de Dependència (SAAD), és injust i va contra el sentit comú. El desenvolupament de la llei ja ha servit per crear uns 180.000 llocs de feina, aturar ara només tindrà conseqüències negatives.

Congelació dels sous de funcionaris: Juntament amb la davallada de poder adquisitiu dels pensionistes, la congelació als treballadors públics, uns 2.700.000 sumada a la congelació de 2011, la davallada del 5% del 2010 i les congelacions fetes en el 1994 i 1997, més els llargs anys de puja limitada, segons marcaven els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del 2%, porta aquest col.lectiu a una situació insostenible en alguns casos. També afegim la no OEP (oferta d'ocupació pública) en la majoria de les administracions i sectors, les conseqüències també les notarem tots els ciutadans: pitjor servei, manco recursos humans…

Congelació SMI: És del tot injust, ineficient i contrària al conjunt de la societat aquesta mesura, ja que fa pagar la crisi als que tenen uns ingressos inferiors, amb conseqüències no només per a ells, també pel conjunt de la societat, amb menys entrades per cotitzacions, la qual cosa debilita els ingressos de la Seguretat Social.

Aval als bancs: El Govern Rajoy s'estrena amb un nou aval a la Banca per valor de 100.000 milions d'euros… recordem que el Ministre d'Economia ve de Lehman Brothers i el nou president de l'ICO, Román Escolano ha estat fins ara director de relacions institucionals del BBVA…

Dia 3 de gener al diari "Público", apareix: "Los ricos logran ganar un 6% más en el peor año de la crisis". A aquesta notícia hem d'afegir l'augment de la venda de cotxes de luxe, un 83'1% en el 2011, què està passant? Amb la reducció del dèficit i les retallades esteim escanyant l'economia, la qual cosa provoca més atur, menys ingressos a l'hisenda pública, tancament de PIMEs i destrucció de llocs de feina, però els rics, cada cop són més rics, podríem aplicar la famosa frase de Noam Chomsky: Es socialitzen les pèrdues mentre es privatitzen els beneficis.

Des de l' any 2007 venim reclamant la necessitat d'un canvi de model productiu, de fet els països que més aposten pel disseny, la formació, la R+D+i estan aguantant millor la crisi. És constant la presentació de propostes per part de CCOO , a Menorca, el passat 5 d'octubre vam fer una bateria de propostes al Consell Econòmic i Social, encara no s'han calendaritzat ni posat en marxa, duim quasi bé dos anys amb el diàleg social aturat a Menorca.

CCOO va anunciar el mes de juny de 2010 que Menorca arribaria als 7.000 aturats, i la realitat ens va superar. En el 2011 CCOO va anunciar que passaríem dels 7.500 aturats i novament vam fer curt.

Les dades són clares, amb aquestes polítiques anem cap a la destrucció de l'economia, quans aturats més fan falta perquè els polítics rectifiquin?