Hi ha hagut un debat al Club Nàutic de Ciutadella aquest estiu promogut pel Sr. Guillem López Casasnoves. Es tractava de discutir projectes per estimular l'economia de Menorca: millorem el turisme ampliant l'oferta i prioritzant els serveis més rentables, lliguem la cultura en sentit ampli i el turisme, diferenciem l'oferta, allarguem la temporada, promoguem manufactures locals adaptades als mercats i a la demanda actual... Es varen tornar a repetir, i és bo que així sigui, veritats conegudes i públiques però no tant com convertir-les en realitat i realitzar-les de manera eficient.
Amb els anys el perfil turístic i número de visitants de Menorca ha anat canviant profundament. Avui amb el nou port de Ciutadella el número de visitants a aquesta part de l'Illa ha augmentat de manera significativa com s'ha fet palès aquest estiu malgrat la crisi, la qual cosa vol dir que quan es superi aquesta és esperable que el número de persones que passin les seves vacances a Menorca, tant nacionals com no nacionals, augmentarà significativament. Tots aquells que impulsaven i defensaven la creació d'un port a Ciutadella perquè això portaria més visitants han d'estar satisfets perquè l'objectiu s'ha aconseguit però l'estructura i els serveis no s'han adaptat encara a aquesta nova realitat. En tot cas estaria en procés l'adaptació de la infraestructura de l'Illa per rebre a aquest més nombrós col·lectiu de visitants que ara arriben i que creixerà en el futur (?). Fer infraestructures és positiu però més encara planificar i definir com obtenir-ne el màxim benefici. És la manca de planificació una carència permanent i contundent del nostre país en relació a les infraestructures i als serveis. La, en general, inadequada explotació del litoral espanyol n'és la prova palmària. Un exemple explica i justifica aquesta afirmació a Menorca: la neteja de les platges. El volum de plàstics al mar ha augmentat considerablement i no s'han posat els medis per mantenir un nivell de neteja i pulcritud en coherència amb la bellesa i la qualitat de les platges.
Això és especialment visible quan les platges queden a sotavent, el mar hi porta llavors tota la brutícia que ningú neteja... Fa uns dies a Macaralleta amb vent sud hi havia molts turistes que es dedicaven a recollir les deixalles, essencialment plàstics, que suraven a prop de la platja i feien el bany poc atractiu... Hem de ser conscients que ja no som pocs els que visitem Menorca i no ho serem mai més, per tant els serveis al territori s'han d'adaptar a aquesta nova realitat i s'ha de fer net a la nit o a primeres hores del matí els espais que després utilitzaran cents de persones i que inevitablement embrutaran. És una falsedat inútil queixar-se de que la gent és bruta i poc cuidadosa, els espais públics necessiten mantenir-se i netejar-se, a ningú se li passaria pel cap criticar a la gent si els aeroports fossin bruts perquè ningú els netegés...
El control de l'aforament de les instal·lacions és també essencial. No es tracta de posar simplement més pàrquings a les platges, es tracta de fer-los aquests coherents amb el número de persones que poden estar a la platja de manera còmoda i distesa, no massificada. Calcular i planificar l'aforament màxim de cada platja és ben senzill. No requereix de fórmules o teories complexes pel seu càlcul. Si congestionem Menorca perdrà aquesta l'atribut turístic més important, hi hauran més visitants però el retorn per persona és a dir, el que aquesta gasta baixarà i el resultat final no serà econòmicament millor que quan venien menys turistes i gastaven més diners... La capacitat és un paràmetre que s'ha de saber gestionar.
Hem de ser conscients que el turisme és un mercat madur i que l'eficiència de l'activitat es deriva directament, sempre és el cas en aquests mercats, de la seva gestió. Avui a Menorca el coll de l'ampolla ja no és la capacitat de transport, avions i vaixells, per arribar-hi, ho és la capacitat per rebre visitants fent un ús racional i en definitiva atractiu dels espais de lleure és a dir, el mar i el litoral. Hem deixat de tenir com abans un sistema automàtic de regulació de la capacitat de l'Illa que era la capacitat d'arribar-hi. Si no es gestiona la capacitat es degradarà indefectiblement el servei amb pèrdua de benefici de l'activitat.
Per tant, semblaria lògic que el Consell insular planifiqués la transformació i ampliació dels serveis per l'acollida d'un més gran número de persones que haurien de tenir un límit i que negociés amb els ajuntaments qui, el Consell o aquests, donen els serveis que sembla que ningú hagi previst quan la seva necessitat era previsible. Per uns anys governarà la dreta a Menorca. Bé està perquè aquesta és una conseqüència de la democràcia, però la temptació de "curt-placisme", la prioritat immediata del benefici, la desregulació i la manca de repartiment de responsabilitats clares i definides entre el sector públic i privat poden ser problemes greus per l'activitat econòmica de l'Illa i els ingressos produïts pel sector turístic. S'hauria ara de capitalitzar, que no destruir, la política feta per l'esquerra en els últims anys amb la preservació dels espais naturals, la promoció del turisme ecològic, el camí de cavalls n'és un exemple, etc. Mantinguem les lleis que protegeixen el territori i fem-ne una explotació intel·ligent i eficient. És possible i és positiu.
Seria legítim demandar al nou Govern que la ciutadania conegués quin és el pla estratègic del sector turístic i els mitjans que es mobilitzaran per aconseguir el seu compliment per gestionar, si cap millor, la principal font d'ingressos de Menorca. L'allargament de la temporada turística i la combinació de cultura i oci no haurien d'estar absents en aquest debat. El que no es planifica no es fa de la mateixa manera que el que no es quantifica no existeix. Podria el nou govern de l'Illa explicar què planifica i com quantifica el que això costarà? Fora bo que ho fes.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.